Έχετε ενώπιον σας ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, τόνισε, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις για την οικονομία παραμένουν στο προσκήνιο, όπως και οι δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι πολύ διαφορετικός από όλους προϋπολογισμούς, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξήγησε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε ολικό Lockdown», αφού δεν έχουν πράξει το αντίστοιχο χώρες με δεκαπλάσια σε αριθμό κρούσματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, επέκρινε όσους προσπαθούν να «βγάλουν το όνομα» -κατά την έκφρασή του-, των επενδυτών για το Καζίνο θέρετρο, σημειώνοντας ότι προσέφερε 500 με 600 θέσεις εργασίας και αναμένεται να αυξήσει κατά 300 χιλιάδες των τουρισμό.

Ύφεση 5,5%

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης από την κρίση του 2013, που ήταν -6,6%, είχε μία ανοδική πορεία, η οποία ανακόπηκε λόγω του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι για φέτος αναμένεται ύφεση της τάξεως του 5,5%. Εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επανέλθει σε θετικά πρόσημα τη νέα χρονιά, ενώ, σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα είναι οριακά αρνητικός.

Σε σχέση με την ανεργία, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια ακολουθούσε καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αρχίσει τον σχεδιασμό για καθιέρωση κατώτατου μισθού, αφού πλησιάζαμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Αυτός ο προγραμματισμός, είπε, αναθεωρήθηκε, αφού η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 8% το 2020 και από το 2021 θα επανέλθει σε καθοδική πορεία.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως αναμένεται ότι θα φτάσει το 114,8% το 2020 και θα μειωθεί στο 111% το 2021, στο 102,3% το 2022, ενώ θα επανέλθει κάτω από το 100% το 2023, χρονιά κατά την οποία θα κυμανθεί στο 98,1%. Είπε ακόμα ότι παραμένει μεγάλη πρόκληση, σε ότι αφορά στον τραπεζικό τομέα, το υψηλό ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπήρξε 85% μείωση στα έσοδα και σημείωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για το 2021, για μικρή αύξηση στα έσοδα της τάξης του 20%, σε σχέση με το 2020.

Οι κοινωνικές παροχές την τριετία 2021-2023 θα φθάσουν τα 4,65 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά:

• Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την παροχή επιδόματος τέκνου,
• Την παροχή κοινωνικής σύνταξης,
• Την χορηγία σε συνταξιούχους
• Την φοιτητική χορηγία
• Το Πρόγραμμα Κρατικών Υποτροφιών
• Το Σχέδιο Επιδότησης/Στήριξης Ασθενών
• Το Σχέδιο Επιχορήγησης Επιτοκίου για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο προϋπολογισμός του 2021 είναι αυξημένος κατά €609 εκατ. ή 8.7% σε σχέση, με τον προϋπολογισμό του 2020. Αυτό, είπε, οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στήριξης προς αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στη σημαντική ενίσχυση της αναπτυξιακής του πτυχής, «που αποσκοπούν στην ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 και την επαναφορά της οικονομίας σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά».