Ήχησε συναγερμός από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και τη νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Αναφοράς, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει πως η διασπορά του ιού μεγαλώνει μέσα στον πληθυσμό και την κοινότητα και η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Να σημειωθεί πως η επιστημονική ομάδα έχει συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων για συγκράτηση της πανδημίας παγκύπρια, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

Η κ. Χατζηγιάννη υπέδειξε πως «ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων  που νοσηλεύονται για Covid-19 έχει μειωθεί, αφού το 50% είναι κάτω των 45 ετών, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και άτομο ηλικίας μόλις 24 ετών.

“Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει τον καθένα από εμας», τόνισε.
Πρόσθεσε δε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο διψήφιος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, μας οδηγεί πίσω στα νούμερα του περασμένου Απριλίου, που αποδεικνύει  αύξηση της διασποράς του ιού» και σημείωσε πως «η κατάσταση είναι ανησυχητική και όλοι πρέπει να προσέχουν».

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα στη Λάρνακα και την Άχνα ο δειγματοληπτικός έλεγχος για τρεις χιλιάδες άτομα, με στόχο την εξέταση των πολιτών για κορωνοϊό μετά τις αλυσίδες κρουσμάτων του Covid-19 που εντοπίστηκαν στην πόλη και την επαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι από τον δειγματοληπτικό έλεγχο στην επαρχία Λάρνακας, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στο Μακένζυ, εντοπίστηκαν χθες τέσσερα κρούσματα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αυξάνονται από πέντε σε έξι οι αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού στη Λάρνακα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 76.

Η νέα αλυσίδα μετάδοσης αφορά ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης, η οποία αριθμεί τρία κρούσματα, ενώ η μεγαλύτερη αλυσίδα αριθμεί 25 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι από τη Μητρόπολη Κιτίου.

Η αλυσίδα ατόμων που σχετίζονται με το σωματείο της Νέας Σαλαμίνας είναι αυτή που αριθμεί 25 πρόσωπα και χθες το απόγευμα ένα από τα αυτά διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο αναφοράς.

Εξάλλου, 9 άτομα σχετίζονται με ξενοδοχειακή μονάδα στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Βορόκληνης και πέντε άτομα από προσωπικό εστιατορίου στην παραλία των Φοινικούδων.

Ακόμα 9 πρόσωπα αριθμεί το cluster στο οποίο είναι οι δύο νοσηλεύτριες του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Επίσης, ένα άτομο που εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό, είναι εργαζόμενος στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Λειβάδια, το οποίο ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις εργασίες του, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό.

Εξάλλου, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, το cluster που αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού Άχνας αριθμεί 27 κρούσματα και ορισμένα από αυτά σχετίζονται με κρούσματα που εντοπίστηκαν σε άτομα που σχετίζονται με τον ΑΣΙΛ Λύσης.

Ευοίωνα είναι τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας μέχρι και αργά χθες το απόγευμα, σε σχέση με το Λανίτειο Λύκειο της Λεμεσού, στο οποίο εντοπίστηκε μαθήτρια θετική στον ιό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ροή των αποτελεσμάτων από τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμαθητές της μαθήτριας είναι συνεχής, αλλά δεν έχει προκύψει κάποιο κρούσμα.