Τον Γιάννη Τουμαζή, διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ως πρώτο Υφυπουργό Πολιτισμού Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Οπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, ο κ. Τουμαζής είναι μία προσωπικότητα, ταυτισμένη με τον πολιτισμό του τόπου μας και την ανάπτυξη του.

Προσθέτει ότι διακρίνεται για την επαγγελματική του επάρκεια, το ήθος και ιδιαίτερα τη βαθιά γνώση του αντικειμένου το οποίο καλείται να διαχειριστεί.

«Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τον διορισμό του κ. Τουμαζή, υλοποιείται ένας στόχος δεκαετιών για τον τόπο μας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους», συνεχίζει ο Εκπρόσωπος. Σημειώνει ότι επιπλέον, ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιλαμβάνει τη δημιουργία των πέντε υφυπουργείων, Έρευνας και Τεχνολογίας, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού.

Ο Γιάννης Τουμαζής, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στη Γαλλία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Είναι καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστής του προγράμματος διδακτορικών σπουδών και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Από το 1994 είναι Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ και αντιπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Το 2011, η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη συμβολή του στον Πολιτισμό. Το 2020 εξελέγη ομόφωνα Αντεπιστέλλον Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.