Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παγκοσμίως από τον ιό της γρίπης των πτηνών τύπου H5N2, ο οποίος σημειώθηκε στο Μεξικό. Πρόκειται για τον πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο ανθρώπινο θάνατο από τον ιό της γρίπης Α(H5N2).

Θύμα, 59χρονος άνδρας, απεβίωσε στις 24 Απριλίου σε εξειδικευμένο ινστιτούτο της Πόλης του Μεξικού, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή του με συμπτώματα πυρετού, δύσπνοιας, διάρροιας, ναυτίας και γενικής αδιαθεσίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο άνδρας δεν είχε καμία γνωστή επαφή με πτηνά ή άλλα ζώα, αλλά είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι δεν έχει εντοπιστεί άλλο κρούσμα του ιού H5N2 σε άνθρωπο και ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό θεωρείται χαμηλός. Η περίπτωση θανάτου αναφέρθηκε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του H5N2 σε εκτρεφόμενα πτηνά στην πολιτεία Μιτσοακάν και την πολιτεία του Μεξικού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα συνδέεται με την επιδημική έξαρση στα πτηνά.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι ο ιός H5N2, αν και θεωρείται λιγότερο παθογόνος από τον H5N1, έχει εντοπιστεί σε εκτροφεία πτηνών σε διάφορες χώρες τα τελευταία χρόνια, χωρίς να επιβεβαιωθεί καμία περίπτωση μετάδοσής του στον άνθρωπο μέχρι τώρα. Επιπλέον, ο οργανισμός τονίζει ότι δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης του H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και παραμένει σε επιφυλακή για πιθανές μεταλλάξεις του ιού.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από τον ιό H5N2 είναι χαμηλός, ενώ οι μεξικανικές αρχές επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού και συνεχίζουν την παρακολούθηση της κατάστασης.

ΠΗΓΕΣ: NEWSBEAST και in.gr