Πρωτόκολλο αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται κατά τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων διοργάνωσης εκδηλώσεων για συνέδρια, βραβεύσεις, επίσημα δείπνα, επιχειρηματικά δείπνα, επαγγελματικές συγκεντρώσεις, συμπόσια, εταιρικές εκδηλώσεις, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Εξέδωσε επίσης πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες και προϋποθέσεις για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 , που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων.

Πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγείας για διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων

Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο για τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων, οι διοργανωτές Εμπορικών Εκθέσεων οφείλουν να ενημερώνονται σε συνεχή βάση και να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV2) είναι θετική την παρούσα στιγμή, αλλά ο κίνδυνος εστιακής αναζωπύρωσης είναι πάντα υπαρκτός, όπως και η πιθανότητα εμφάνισης νέου επιδημικού κύματος, προστίθεται. Η αποκλιμάκωση των μέτρων που άρχισε από τις 04/05/2020 θα πρέπει να παρακολουθείται στενά με συνεργασία όλων των φορέων, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την ατομική και συλλογική ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μία από τις βασικές προθέσεις είναι να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, καθώς και η επιστροφή των υπαλλήλων της βιομηχανίας επαγγελματιών εκδηλώσεων στην παραγωγική αλυσίδα της χώρας μας με ασφάλεια. Οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια σε αυτήν την αναφορά είναι απαραίτητα για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων, είναι ύψιστη προτεραιότητά να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι επισκέπτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στη βιομηχανία των επαγγελματιών εκδηλώσεων, ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων διοργανώνοντας με ασφάλεια εμπορικές εκθέσεις, αναφέρεται.

Οι διοργανωτές εμπορικών εκθέσεων καλλούνται να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Είναι αποστολή και καθήκον των διοργανωτών εκθέσεων να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των επιχειρήσεων και να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα κυβερνητικά Διατάγματα.

Για εκθεσιακούς χώρους, αναφέρεται ότι η μέγιστη χωρητικότητα σε άτομα ορίζεται αναλόγως από των τετραγωνικών μέτρων: 4 τ.μ. ανά άτομο, για εσωτερικούς και 2 τ.μ. εξωτερικούς χώρους ανά άτομο,.

Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να τείνουν χαλάρωσης ή/ και ακύρωσης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας ή και αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες. Ο οργανωτής είναι υποχρεωμένος να τηρεί λίστα με όλους του επισκέπτες και εκθέτες για σκοπούς ιχνηλασιμότητας. Αυτή θα κρατείται για τουλάχιστον 3 μήνες.

Πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγείας για διοργάνωση εκδηλώσεων

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, οι διοργανωτές Εκδηλώσεων οφείλουν να ενημερώνονται σε συνεχή βάση και να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο αναφορικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV2) κρίνεται στην παρούσα χρονική στιγμή ως θετική, ωστόσο ο κίνδυνος εστιακής αναζωπύρωσης είναι πάντα υπαρκτός, όπως υπαρκτή είναι και η πιθανότητα εμφάνισης νέου επιδημικού κύματος. Η αποκλιμάκωση των μέτρων, που άρχισε από τις 04/05/2020, θα πρέπει να παρακολουθείται στενά με συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την ατομική και συλλογική ασφάλεια των πολιτών.

Μία από τις βασικές στοχεύσεις, προστίθεται, είναι να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, καθώς και η επιστροφή των υπαλλήλων της βιομηχανίας επαγγελματιών εκδηλώσεων στην παραγωγική αλυσίδα της χώρας με ασφάλεια.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να είναι καθήμενοι με εξαίρεση το χρόνο της μετακίνησης τους εντός του χώρου και το cocktail.

Η μέγιστη χωρητικότητα σε άτομα ορίζεται αναλόγως από των τετραγωνικών μέτρων: 3 τ.μ. ανά άτομο, για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. ανά άτομο για εξωτερικούς χώρους, και παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει απόσταση 0,5 μέτρου μεταξύ των θέσεων προς όλες τις πλευρές. Νοείται ότι η απόσταση αυτή δεν χρειάζεται για άτομα που διαμένουν στην ίδια οικία.

Διευκρινίζεται ότι οι σύνεδροι/ προσκεκλημένοι δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των 50 ατόμων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και cocktail ανά σταθμό σερβιρίσματος (service station), ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος. Το σερβίρισμα ποτών και εδεσμάτων θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το προσωπικό του χώρου. Το σερβίρισμα θα πρέπει να γίνει σε χώρο όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα 2.τ.μ. (εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους) ανά άτομο. Δηλαδή 100τ.μ για 50 άτομα.

Σε περίπτωση που θα σερβιριστούν καθήμενοι οι συμμετέχοντες, θα ισχύουν οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου για τους χώρους εστίασης.

Τα συγκεκριμένα μέτρα δύναται να τυγχάνουν χαλάρωσης ή/ και ακύρωσης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας ή και αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες.

Πληροφορίες για τα πρωτόκολλα βρίσκονται σε αυτόν τον σύνδεσμο.