Αντιπροσωπείες των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποίησαν σήμερα, στη Λευκωσία, την 1η συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ανακοίνωση του ΓΤΠ αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενώ παράλληλα, καταγράφηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της υπάρχουσας συνεργασίας, με τη διοργάνωση πρόσθετων κοινών δράσεων και συνομολόγηση περαιτέρω συμφωνιών».

Προστίθεται ότι «οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και διεθνούς φύσεως ζητήματα».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για συνεργασία σε θέματα Ασφάλειας το 2018, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναφέρεται, «μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εργάζονται από κοινού για αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή».

Πρόσφατα, προστίθεται, η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στο αμερικανικό πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (US International Military Education Training program), αποκτώντας παράλληλα δυνατότητα προμήθειας αμερικανικού μη φονικού εξοπλισμού και υλικού. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί αριθμός κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.