Ιστορική η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, καθώς είναι η πρώτη φορά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνεδριάζει εκτός του φυσικού της χώρου, αφού λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού η συνεδρία έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Για πρώτη φορά μετά την κορύφωση της πανδημίας συμμετείχαν ταυτόχρονα όλοι οι βουλευτές.

Στην ατζέντα της Ολομέλειας υπήρχαν 17 νομοθετήματα, ενώ υιοθετήθηκε και ψήφισμα για την επέτειο των 75 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Τι ψηφίστηκε:

Εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ, μία ψήφο εναντίον και 17 αποχές νομοσχέδιο με το οποίο θα καταστεί δυνατή η έκδοση πιστωτικών σημειώσεων (κουπονιών) προς τους τουρίστες και καταναλωτές από οργανωτές ταξιδιών και ξενοδόχους σε περιπτώσεις ακύρωσης συμβάσεων ταξιδιών που είχαν προπληρωθεί.

Παράλληλα θα παραχωρηθούν κυβερνητικές εγγυήσεις προς όφελος των δικαιούχων των πιστωτικών σημειώσεων, σε περιπτώσεις που διοργανωτές ταξιδίων, τουριστικές ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εξέδωσαν πιστωτικές σημειώσεις, καταστούν αφερέγγυοι.

Οι καταναλωτές ή οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι ήδη προπλήρωσαν για διακοπές θα δικαιούνται κουπόνια τα οποία μπορούν να εξαργυρωνούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Σε περίπτωση που δεν τα εξαργυρώσουν και ο ξενοδόχος καταστεί αφερέγγυος, τότε το κράτος θα πληρώσει το ποσό.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων κατά 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία. Οι ελαφρύνσεις θα παραχωρούνται εάν οι ιδιοκτήτες προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου από 30% μέχρι 50% μέχρι τρεις μήνες από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020. 

Για παράδειγμα ένας ιδιωκτήτης ενοικιάζει ένα υποστατικό για 1000 ευρώ το μήνα. Αν για τρεις μήνες μειώσει το ενοίκιο κατά 400 ευρώ το μήνα, τότε για το φορολογικό έτος 2020 ,θα μπορεί να αφαιρέσει από τον πληρωτέο φόρο, 600 ευρώ.

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ψήφισε την πρόταση νόμου για αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, της εφαρμογής της νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στον περί ενοικιοστασίου νόμο, να προβαίνουν  σε ταχείες εξώσεις, σε ενοικιαστές που δεν πληρώνουν

Ψηφίστηκαν επίσης δύο έκτακτα νομοσχέδια. Με το πρώτο δίδεται η δυνατότητα στην Υπ. Εργασίας να επεκτείνει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020 τα πέντε έκτακτα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ψηφίστηκε επίσης η επέκταση της  αναστολής καταβολής των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μέχρι τον Ιούλιο.

Το Υπουργείο Παιδείας, με νόμο που ψηφίστηκε θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για αναθεώρηση του οδηγού των παγκυπρίων εξετάσεων για έκτακτες καταστάσεις, όπως η πανδημία.

Με άλλο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα είναι δυνατή η διαδικασία επιλογής και κατανομής των στρατευσίμων της Εθνικής Φρουράς σε Κλάδους, Όπλα και Σώματα και η τοποθέτησή τους σε μονάδες και υπηρεσίες της Δύναμης και πριν από την κατάταξή τους, για λόγους δημόσιας υγείας.