Ένοχος κρίθηκε ο Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος δικαζόταν, για τη δολοφονία ενός άοπλου πολίτη στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση για στέλεχος των ρωσικών δυνάμεων μετά την εισβολή στη γείτονα χώρα.
Ο 21χρονος Vadim Shishimarin καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός 62χρονου αμάχου κοντά στο χωριό Chupakhivka στην ανατολική περιοχή Sumy στις 28 Φεβρουαρίου.
Υπηρετούσε σε μονάδα αρμάτων μάχης όταν η συνοδεία του δέχτηκε επίθεση. Αυτός και άλλοι τέσσερις στρατιώτες έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και καθώς ταξίδευαν κοντά στην Chupakhivka, συνάντησαν τον 62χρονο άνδρα, ο οποίος κινούνταν με ένα ποδήλατο.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Shishimarin έλαβε εντολή να σκοτώσει τον πολίτη, χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ.
«Πυροβόλησα μια μικρή ριπή, τρεις ή τέσσερις σφαίρες» είπε στο δικαστήριο ο 21χρονος. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει την εντολή που του έδωσαν, η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου, απάντησε αρνητικά.
«Παραδέχομαι την ευθύνη μου… σας ζητώ να με συγχωρέσετε» είπε ο 21χρονος, απευθυνόμενος στη χήρα του θύματός του Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για θηριωδίες και βαναυσότητα σε βάρος των αμάχων, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παράλληλα οι ουκρανικές Αρχές έχουν αναφερθεί στην ταυτοποίηση περίπου 10.000 πιθανών εγκλημάτων πολέμου.
«Θεωρούμε απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τέτοιοι όροι. Πολλές από τις περιπτώσεις για τις οποίες μιλά η Ουκρανία είναι προφανώς ψευδείς και οι πιο εξωφρενικές είναι στημένες, όπως έχουν αποδείξει πειστικά οι ειδικοί μας» απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.