Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έκανε το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από το επεισόδιο αδιαθεσίας του, ντυμένος στα κόκκινα με στολή πιλότου, κατά το φεστιβάλ τεχνολογίας TEKNOFEST, στο αεροδρόμιο Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Σε ομιλία του στο φεστιβάλ,, ο Ταγίπ Ερντγογάν παρουσίασε την πρώτη αποστολή της Τουρκίας στο διάστημα η οποία θα πραγματοποιήσει το ταξίδι της στα τέλη του 2023. Παρουσίασε επίσης τα επιτεύγματα της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία.

«Το Κόκκινο Μήλο απογειώθηκε, το Togg διατίθεται προς πώληση. Το Κόκκινο Μήλο είναι εδώ. Το Ακιντζί (Επιδρομέας) είναι εδώ. Το πλοίο Αναντολού παραδόθηκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το πλοίο Αναντολού θα βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα στη Σμύρνη. Είναι πολύ σημαντικό. Καταλαβαίνετε τι εννοώ…», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τον διάδρομο προσγείωσης.

«Ο δορυφόρος İMECE στάλθηκε στο διάστημα. Το ελικόπτερο Γκιόκμπει απογειώθηκε διαθέτοντας τον δικό μας εθνικό κινητήρα. Το τανκ Αλτάι παραδόθηκε στο στρατό μας για δοκιμές. Το Χιουρ-Τζετ και το ATAK-2 πέταξαν», ανέφερε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση αφήνοντας αιχμές κατά των Αμερικανών.

«Ο ένας λέει ότι θα βάλει χέρι στα αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας, άλλος ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μακέτες, ένας άλλος ότι το πλοίο Αναντολού με δύο βόμβες καθαρίζεται και ένας άλλο πουλάει τα έργα μας σε αμερικανικές εταιρείες. Το τραπέζι του συνασπισμού έχει αυξηθεί. Πρώτα είπαν 6, μετά 7, μετά 9. Αλλά ό,τι και να κάνετε, δεν θα βγει τίποτα», ανέφερε.

Στο τέλος της ομιλίας του το νέο μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Κόκκινο Μήλο, πέταξε πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος και ο Τούρκος Πρόεδρος το έδειξε με το δάχτυλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ