Είναι χρέος της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, η διασφάλιση πραγματικής ισότητας ευκαιριών στα άτομα με ειδικές ικανότητες, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόθεση για δημιουργία του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια δείπνου παρουσίασης των υποστηρικτών της κυπριακής συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς αγώνες «Παρίσι 2024», που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου του ΚΟΑ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η εκδήλωση αποτελεί «έμπρακτη πρωτοβουλία έκφρασης αισιοδοξίας, ελπίδας, αλληλεγγύης και πολιτισμού».

«Είναι από τις ελάχιστες εκδηλώσεις, ίσως και η μοναδική που δεν ζητήθηκε χρηματική αρωγή της Πολιτείας… όμως αν χρειάζεστε τη βοήθεια της πολιτείας, είτε μέσω ΚΟΑ, είτε απευθείας, είμαστε εδώ και το δηλώνω», ανέφερε.

Συγχαίροντας όλους όσοι στηρίζουν την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την ομάδα των αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη, ο ΠτΔ υπέδειξε ότι με την εν λόγω στήριξη «ενισχύονται  οι προσπάθειες για ανάπτυξη νέων προοπτικών και δυνατοτήτων για τους αθλητές και αθλήτριες με ειδικές ικανότητες – και για μένα οι αθλητές μας είναι με ειδικές ικανότητες, με ξεχωριστές ικανότητες – και προωθείται περαιτέρω η υλοποίηση έργων και δομών οι οποίες εστιάζονται πάντα στα δικαιώματα αυτών των συμπολιτών μας.

«Σε μια πολιτισμένη κοινωνία είναι χρέος τόσο της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, να ενεργούμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του θεσμικού και κοινωνικού πλαισίου, το οποίο πρώτιστα θα πρέπει να διασφαλίζει την πραγματική ισότητα ευκαιριών ανάμεσα στο σύνολο του κυπριακού λαού», συμπλήρωσε.

Οι υποστηρικτές, συνέχισε, στηρίζουν την καθημερινή προσπάθεια, τον ζήλο και το πείσμα του κάθε αθλητή και αθλήτριας με ειδικές ικανότητες, «των αθλητών που καθημερινά επιδεικνύουν τα χαρακτηριστικά αυτά, έτσι ώστε να ξεχωρίσουν και να διακριθούν στην αρένα του αθλητισμού, αλλά και της ίδιας της ζωής, αντιπροσωπεύοντας την πατρίδα μας».

Οι αθλητές αυτοί, πρόσθεσε, «είναι η μετουσίωση στην πράξη, των αρχών και αξιών του ευ αγωνίζεσθαι και του ολυμπιακού ιδεώδες και μας δίνουν το πιο φωτεινό παράδειγμα για την πραγματική δύναμη της ανθρώπινης ψυχής».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πολιτεία, μέσω των προγραμμάτων και σχεδιασμών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, όπως είναι τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, οι ρυθμίσεις για συμπερίληψη στο σχεδιασμό υψηλής επίδοσης και το ειδικά διαμορφωμένο σκέλος του σχεδιασμού επαγγελματικής αποκατάστασης, στέκεται δίπλα σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες του τόπου, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τα περιθώρια για επιπλέον βελτίωση και ενίσχυση των πλαισίων αυτών.

Ανακοίνωσε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στην Κύπρο, κάτι που δεν υπάρχει και είναι ένδειξη της πολύ σημαντικής δουλειάς που εσείς κάνετε, αλλά και το πόσο περήφανοι είμαστε για τους αθλητές μας και αθλήτριες μας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Αντρέας Καμαρλίγγος, επέδωσε στον ΠτΔ, ως αναμνηστικό δώρο, ένα ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας, ενώ ακολούθως τιμήθηκαν οι υποστηρικτές της κυπριακής συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ