Η Επείγουσα ανάγκη προώθησης του θεσμού υποχρεωτικής επιθεώρησης κτηρίων, τονίστηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Σε περίπτωση σεισμού, ενδεχομένως θα κλαίμε επί ερειπίων, υπέδειξαν βουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες και να καταθέσει το συντομότερο δυνατό νομοσχέδιο στην Βουλή. Τονίστηκε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι πτώσεις μπαλκονιών ή τμημάτων κτηρίων και από τύχη μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ετοιμασία νομοσχεδίου.
Η Επιτροπή Εσωτερικών ωστόσο υιοθέτησε πρόταση νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα η οποία προβλέπει:

• Επιθεώρηση των κτιρίων κάθε πέντε ή δέκα χρόνια, με προτεραιότητα στα μεγάλα κτίρια δημόσιας χρήσης, όπως νοσοκομεία, Υπουργεία και άλλα δημόσια κτίρια.

• Ομάδα αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, που είναι μέλη του ΕΤΕΚ, θα αναλάβουν επί πληρωμή την ευθύνη της επιθεώρησης. Το κόστος, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ, θα επωμίζεται ο ιδιοκτήτης του υποστατικού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι στόχος της Βουλής δεν είναι να ενσπείρει τον πανικό, αλλά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μην δούμε φαινόμενα, όπως στην Τουρκία και την Συρία με τους φονικούς σεισμούς.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της ακαταλληλότητας πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως πληροφορούμαστε για το θέμα έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου σε πρωινή σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως πέντε επηρεαζόμενοι Δήμοι, Λατσιών, Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς με κοινή ανακοίνωση τους, απαιτούν τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης για την στατική επάρκεια 358 προσφυγικών πολυκατοικιών που ολοκληρώθηκε το 2020 από το Τμήμα Πολεοδομίας και δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Για το θέμα ο Υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε σήμερα έκτακτη ευρεία σύσκεψη στις 17:30 το απόγευμα, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, ενόψει της παρουσίασης ολιστικού πλάνου άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ακαταλληλότητας προσφυγικών πολυκατοικιών. Πληροφορίες αναφέρουν ο κ. Ιωάννου έδωσε οδηγίες προς το Τμήμα Πολεοδομίας να επεξεργαστεί να παρουσιάσει σενάρια κατεπείγουσας διαχείρισης του ζητήματος, προκειμένου να καταρτιστεί το συντομότερο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων με στόχο την επίλυση του προβλήματος.