Το καθημερινό φαινόμενο των μικροατυχημάτων από τα οποία προκαλείται αρκετές φορές κυκλοφοριακή συμφόρηση άνοιξε η Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε πριν από δεκαπέντε ημέρες και θα συζητηθεί εκ νέου την μεθεπόμενη Πέμπτη με στόχο να βρεθεί μια λύση για το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται όταν κλείνουν δρόμοι κάθε φορά που δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα εμπλέκονται σε ένα μικροατύχημα.

Σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Μεταφορών με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, η Αστυνομία και εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στόχος είναι να μετριαστεί το φαινόμενο, κάτι που θα συμβάλει στην απάμβλυνση της πυκνής τροχαίας κίνησης που παρατηρείται ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να χάνονται εργατοώρες.

Εισήγηση για το θέμα κατατέθηκε από την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου. Κληθείσα από τον Σταθμό μας να εξηγήσει την πρόταση της η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, οι ασφαλιστικές εταιρείες προμηθεύουν τους οδηγούς με το λεγόμενο Accident Compliance Kit. Πρόκειται για ένα βαλιτσάκι στο οποίο τοποθετείται κάμερα για να μπορούν οι οδηγοί να φωτογραφίζουν την σκηνή του ατυχήματος. Επίσης, τοποθετούνται διάφορα έντυπα συμπλήρωσης των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η οδική σύγκρουση.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στους οδηγούς και πελάτες τους, ανέφερε η βουλεύτρια και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η επί μακρόν παραμονή των οχημάτων στη μέση των δρόμων, μέχρι να έρθουν οι ασφαλιστές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τους εκπρόσωπους των ασφαλιστικών, για το ενδεχόμενο κάποιοι οδηγοί να μεταφέρουν ψευδείς πληροφορίες, με τους βουλευτές να εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι σε αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής θα συνεχίσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο που εισάγει ένα πλαίσιο στην κυκλοφορία των σκούτερς. Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος αναμένεται να απαντήσει στις επιφυλάξεις που εκφράζουν βουλευτές όλων των κομμάτων, ότι ως έχει το νομοσχέδιο στην ουσία τα ηλεκτρικά πατίνια θα χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς ψυχαγωγίας.