Πρόθεση δυσπιστίας καταθέτει εντός της ημέρας στη Βουλή των Κοινοτήτων το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόταση που πιθανότατα θα συζητηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο η πρόταση θα αφορά την κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Οι Εργατικοί είχαν προειδοποιήσει πως αν ο κ. Τζόνσον δεν απομακρυνθεί άμεσα από την Ντάουνινγκ Στριτ θα κατέθεταν την πρόταση δυσπιστίας. Το Συντηρητικό Κόμμα αποφάσισε χθες πως ο νέος ηγέτης του και επόμενος Πρωθυπουργός θα αναδειχθεί από την εσωκομματική διαδικασία στις 5 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ θα τα έχει ο υπό παραίτηση κ. Τζόνσον.

Ο σκιώδης Υφυπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζέιμς Μάρεϊ δήλωσε το πρωί ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «η τελευταία ευκαιρία» να φύγει ο Μπόρις Τζόνσον άμεσα από το Νούμερο 10.

Πρόσθεσε πως αν και το κόμμα του θέλει τη διεξαγωγή εκλογών, η αυριανή ψήφος είναι μια ευκαιρία να απομακρυνθεί άμεσα ο Πρωθυπουργός.

Οι Συντηρητικοί διατηρούν ευρύτατη αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων, επομένως θεωρείται απίθανο να υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Προαναγγέλλοντας την πρόταση δυσπιστίας τη Δευτέρα ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι καταψήφισή της θα εξέθετε τους Συντηρητικούς βουλευτές, που έριξαν τον Μπόρις Τζόνσον θεωρώντας τον ακατάλληλο.