Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσίασε σήμερα πρόταση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 μέσω εμβολιασμού τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% από το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Κάτι τέτοιο, λένε αξιωματούχοι του ΔΝΤ, θα απέφερε περί τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025 λόγω της ταχύτερης επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, με τις πλούσιες χώρες να ωφελούνται περισσότερο.
Η κρίση έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά άνισες προοπτικές υγείας έως το 2022, γεγονός που θέτει “σοβαρούς κινδύνους για τον κόσμο”, δήλωσε το ΔΝΤ.
Το σχέδιο απαιτεί χρηματοδότηση εκ των προτέρων, δωρεές εμβολίων και κινήσεις για τη διασφάλιση δωρεάν διασυνοριακών ροών πρώτων υλών και ολοκληρωμένων εμβολίων, καθώς και επενδύσεις περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαφοροποίηση και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων παγκοσμίως.
Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις θα μπορούσαν να δωρηθούν φέτος ακόμη και αν οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στους δικούς τους πληθυσμούς και 1 δισεκατομμύριο πρόσθετες δόσεις θα πρέπει να παραχθούν έως τις αρχές του 2022 για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί κίνδυνοι, όπως νέες παραλλαγές που απαιτούν ενισχυτικές λήψεις.
Παρά το ότι η προσφορά εμβολίων ήταν ακόμη περιορισμένη, το Ταμείο ζήτησε 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για εκτεταμένες δοκιμές, επαρκή θεραπευτική αγωγή και προετοιμασίες για την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αξιολόγηση και την εφαρμογή στρατηγικών αύξησης της δόσης.
Χωρίς επείγουσες ενέργειες, πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2022 ή αργότερα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.