Την προσδοκία του για αξιοποίηση της θετικής δυναμικής με την Τουρκία εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προσβλέπω στο να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μακροχρόνιες διαφορές με την Τουρκία, αλλά θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές χρησιμοποιώντας το μόνο πλαίσιο κανόνων που έχουμε στη διάθεσή μας: το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η μία σημαντική διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ούτε σημαίνει ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε ένα επίπεδο επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας που ουσιαστικά ωθεί τις δύο χώρες μας στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης», υπογράμμισε.

«Επομένως, ακόμη και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Και αυτό είναι που θα προσπαθήσω να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Eρντογάν», εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τέλος αναφερόμενος ευρύτερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη δική του παρουσία σε αυτήν, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ευκαιρία να συνομιλήσουμε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες».

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους ηγέτες μεγάλων κρατών να εμφανίζονται στον ΟΗΕ. Εννοώ -όπως επισημάνθηκε- ότι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνο ένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο αρχηγού κράτους σε αυτή τη Γενική Συνέλευση. Αν θέλουμε πραγματικά να παραμένει σημαντικός ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να είμαστε παρόντες κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά σημαντικού γεγονότος για αυτόν», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ