Γινόνται προσπάθειες για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της ζημιάς και επανασύνδεση των συστημάτων με το διαδίκτυο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σε σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε με τη σύνδεση των κυβερνητικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να υπάρξει εκτίμηση πότε θα επανέλθουν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι υπήρχε διαρροή σε ένα από τα μεγάλα ντεπόζιτα νερού του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στο υπόγειο και γειτνιάζει του δωματίου όπου βρίσκονται οι διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο, δηλαδή για όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

«Για λόγους ασφαλείας έχουν αποσυνδεθεί για να αποκατασταθεί η βλάβη και να αφαιρεθούν οποιεσδήποτε υγρασίες, νερά που βρίσκονται στο εν λόγω υπόγειο», είπε.

Πρόσθεσε ότι «γίνονται προσπάθειες για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της ζημιάς και την επανασύνδεση των συστημάτων με το διαδίκτυο», σημειώνοντας παράλληλα ότι το κοινό αλλά και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.

«Οι ιστοσελίδες του δημοσίου, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι της επανασύνδεσης αυτών των διακομιστών», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει εκτίμηση για το πότε θα επανέλθουν τα συστήματα.

«Γίνεται μια προσπάθεια να αφαιρεθούν οποιεσδήποτε εργασίες και νερά βρίσκονται στο εν λόγω δωμάτιο. Μόλις αποκατασταθεί η στεγανότητα που γίνεται στον χώρο θα μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε τα συστήματα», ανέφερε.

Εξήγησε ότι «πρέπει να δούμε αν κάποια έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά, άρα τώρα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση από τους ειδικούς για το συγκεκριμένο. Δεν μπορούμε στο παρόν στάδιο να ξέρουμε πότε θα επαναφερθούν όλα τα συστήματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι μελετούνται όλα τα ενδεχόμενα για να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και για να λειτουργήσουν τα οποιαδήποτε εφεδρικά συστήματα είναι διαθέσιμα.

Στο μεταξύ, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι εξοπλισμός που παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε διάφορα συστήματα του δημοσίου έχει επηρεαστεί μετά από διαρροή νερού στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών και το ζήτημα βρίσκεται υπό διαχείριση.