Ανησυχία να μην αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε χώρους συγχρωτισμού, αυτή την κατ΄ εξοχή εβδομάδα διακοπών του δεκαπενταύγουστου, εκφράζει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, συστήνοντας στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του.

 Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κύριος Καραγιάννης είπε ότι αυτή η εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου είναι κρίσιμη δεδομένου ότι πολύς κόσμος βρίσκεται σε διακοπές, αναφέροντας ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός κυρίως εκεί που παρατηρείται συγχρωτισμός.

 Ερωτηθείς αν θα καταγραφούν περισσότερα κρούσματα αυτές τις ημέρες, ανέφερε ότι είναι μια πιθανότητα να παρουσιαστούν περισσότερα σε τόπους, όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων και δεν τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας.

 Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως είναι «θολό το τοπίο για το πώς διακινούνται τα κρούσματα», δεδομένου ότι πολλοί πολίτες βρίσκονται σε διακοπές και πιθανόν να μην πηγαίνουν για διενέργεια τεστ. Σημείωσε ωστόσο, ότι τα κρούσματα είναι καθοδικά και αυτό φαίνεται από τις νοσηλείες.

 Παρατήρησε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω θάνατοι, ανάλογα αν αυτοί που νοσηλεύονται έχουν εμβολιαστεί και αν έχουν και κάποια υποκείμενα νοσήματα.

 «Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι τα πράγματα είναι στάσιμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενος, είχε σταθεροποιηθεί κάπως μεταξύ 500-600, τώρα βλέπουμε αριθμούς κάτω από τα 500, ελπίζω αυτό να είναι ένδειξη ότι κατεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων», σημείωσε.

 Ερωτηθείς, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι φαίνεται να είναι εφικτός ο στόχος ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να φτάσουμε στο 80-82% με την πρώτη δόση. «Με τέτοιες προϋποθέσεις, η επάνοδος των παιδιών στα σχολεία θα είναι πιο ασφαλής», συμπλήρωσε.