Τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ, προκειμένου να αποφασιστούν απεργιακά μέτρα.

Συντεχνιακή πηγή ανέφερε στον Σταθμό μας ότι προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια απάντηση σε σχέση με τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν θα ζητείται εξουσιοδότηση από τα μέλη, για χειρισμό της κατάστασης από τις ηγεσίες των συντεχνιών.
Τα κύρια ζητήματα αναδεικνύονται από τις συντεχνίες σε επιστολή που απέστειλαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι τόσο η Διοίκηση της ΑΗΚ, όσο και το Υπουργείο Ενέργειας θα έπρεπε να μεριμνούν για την επάρκεια ηλεκτρισμού, αλλά και για την μείωση του κόστους για τους καταναλωτές. Αναφέρεται ακόμα ότι η καθυστέρηση στην άφιξη του φυσικού αερίου είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τις επενδύσεις σε νέες συμβατικές μονάδες.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζουν ότι τίθενται εμπόδια στην ΑΗΚ, στην προσπάθεια για επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Αποτέλεσμα, σημειώνεται, είναι να μην μπορεί η ΑΗΚ να έχει φθηνότερο μείγμα παραγωγής και να μειώσει το κόστος.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναμένεται να αρχίσουν και για την υποστελέχωση που παρατηρείται αφού όπως πληροφορηθήκαμε από τις 370 νέες θέσεις που ζήτησε η διοίκηση της ΑΗΚ, για να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά και για το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό, μόνο οι 146.

Ένα άλλο αίτημα είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ο Σταθμός της Δεκέλειας, με σύγχρονες και μη ρυπογόνες μονάδες , αφού θεωρείται στρατηγικός χώρος για την ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, ζητείται όπως εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού από το νέο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, αφού για το θέμα προέκυψε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών για ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν από την ΑΗΚ και οι συνδικαλίστικές οργανώσεις την θεωρούν ζωτικής σημασίας, για την ασφάλεια του δικτύου και του προσωπικού.

Όλα τα ζητήματα έχουν διαβιβαστεί στην Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου η οποία παρείχε διαβεβαιώσεις στις συντεχνίες ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την επίλυση τους.