Με την προσγείωση και του τρίτου μεταγωγικού αεροσκάφους στη Λάρνακα το πρωί ολοκληρώθηκε το αρχικό σκέλος της συνεχιζόμενης επιχείρησης των Βρετανών για την απομάκρυνση πολιτών τους από το εμπόλεμο Σουδάν.

Την άφιξη του τρίτου αεροσκάφους στην Κύπρο από χθες το βράδυ που άρχισε η επιχείρηση επιβεβαίωσε από βρετανικής πλευρά αρχικά το BBC.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Foreign Office, σε αυτές τις τρεις πρώτες πτήσεις επέβαιναν συνολικά 230-240 άνθρωποι.

Οι 39 διασωθέντες με την πρώτη πτήση, που έφτασε στη Λάρνακα το βράδυ της Τρίτης, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο και αναμένεται να τους δοθεί η επιλογή να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ημέρας.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους διασωθέντες επιβάτες των άλλων δύο πτήσεων.

Το BBC μεταδίδει ότι οι Βρετανοί που έφτασαν στη Λάρνακα λένε πως το ταξίδι από το Χαρτούμ μέχρι το αεροδρόμιο όπου τους περίμεναν συμπατριώτες τους στρατιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν «τρομακτικό». Όταν όμως έφτασαν στο αεροδρόμιο, η διαδικασία εκκένωσης κύλησε ομαλά.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει πει ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμα πτήσεις από το Σουδάν. Στόχος είναι η απομάκρυνση όσων το δυνατόν περισσότερων εκ των τουλάχιστον 2.000 Βρετανών υπηκόων που έχουν ζητήσει βοήθεια εντός του διαστήματος των 72 ωρών της εκεχειρίας.