Διεθνοποίηση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, με τον  Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει σήμερα στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, όπου τα τελευταία 24ωρα εκτυλίσσεται ένα σκηνικό έντασης με χιλιάδες προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που επιδιώκουν να περάσουν από την Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στην Αλεξανδρούπολη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που αναμένεται να αφιχθούν στην περιοχή στη μία μετά το μεσημέρι.

Παράλληλα, θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη στον Έβρο. Η Κροατία είναι μία από εκ των τριών χωρών που ασκούν αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στη συνέχεια θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Στις 15:30, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. 

Διάψευση ισχυρισμών Ερντογάν για θύματα στον Έβρο

Διαψεύδει στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δύο μετανάστες σκοτώθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. «Κανείς πυροβολισμός δεν υπήρξε από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά παρά χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.