Στην προώθηση πρότασης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, συμφώνησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών. Η πρόταση αφορά στο ύψος του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη και στόχος είναι το πρόστιμο να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το όχημα που παραβαίνει τον κανονισμό.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μουσιούττας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προβλέπει ότι για οχήματα που θα πατήσουν την πρώτη γραμμή σε φωτεινό σηματοδότη, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, όπως ήδη ισχύει. Σε περίπτωση που το όχημα προχωρήσει και βρεθεί πάνω σε διάβαση πεζών, το πρόστιμο θα ορίζεται στα 85 ευρώ, ενώ αν περάσει τελείως τη διάβαση, το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ.

Ο κ. Μουσιούττας εξήγησε ότι το σκεπτικό της πρότασης είναι πως εφόσον πρόκειται για παραβιάσεις που έχουν διαφορετική βαρύτητα, θα πρέπει και οι ποινές να έχουν διαφορετική βαρύτητα. «Στόχος δεν είναι τα εξώδικα, στόχος είναι να συμμορφωθούμε, να μην παρανομούμε και να μη θέτουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας ή άλλους συνανθρώπους μας», είπε ο κ. Μουσιούττας.

Εφόσον ψηφιστεί η πρόταση, εξήγησε ο κ. Μουσιούττας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το Υπουργείο θα χρειαστεί να κάνει κάποιες ρυθμίσεις στο λογισμικό των καμερών. Εξέφρασε την ευχή ότι θα ψηφιστεί η πρόταση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια στις 20 Ιουνίου, και πρόσθεσε ότι «αν το κράτος συμφωνεί, θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο και θα προχωρήσει, αλλά αν δε συμφωνεί θα σταλεί πίσω για αναπομπή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα έξυπνα φώτα, ανέφερε ότι πρόθεση των Βουλευτών είναι να συνεννοηθούν με τον Υπουργό γι’ αυτό και για άλλα θέματα, ώστε να βελτιωθεί η σήμανση σε κάποια σημεία. «Αναμένουμε νέα ενημέρωση για να δούμε που βρισκόμαστε», είπε ο κ. Μουσιούττας, υπενθυμίζοντας ότι είχαν ενημερωθεί τελευταία φορά πριν από το κλείσιμο της Βουλής λόγω εκλογών, όταν τους είχε αναφέρει το Υπουργείο ότι τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.

«Στις 27 Ιουνίου η Επιτροπή θα δει μία σειρά προτάσεων, που αφορούν αρκετά από τα θέματα που είδαμε και εκεί θα διαφανεί ποιες ήταν οι προθέσεις, μέχρι που έχει φτάσει το Υπουργείο και πως θα προχωρήσουν οι προτάσεις ή το νομοσχέδιο ή και τα δύο μαζί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ