Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε την προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία στην Κύπρο παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων, από κράτη-μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες.

Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).

Η τροποποίηση, ανέφερε η Υπουργός, προνοεί την ίδρυση και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τρίτες χώρες, στην Κύπρο.

«Τα οφέλη από τη νομοθεσία αυτή είναι συγκεκριμένα και συνάδουν με την ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναβάθμιση και για βελτίωση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης στη χώρα μας», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, η τροποποίηση αφορά στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ενώ παράλληλα προωθείται η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναβαθμίζεται η ποιότητά της.

Σημείωσε ότι, η όλη διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένα κριτήρια, έλεγχο και συνεχή παρακολούθηση, και γίνεται μέσω του ΔΙΠΑΕ, όπως και η κάθε διαδικασία για ίδρυση Πανεπιστημίου στη χώρα.

«Με την τροποποίηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ανταγωνιστικότητα, άρα και για περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε η Υπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το ποιες χώρες ενδιαφέρθηκαν να ιδρύσουν πανεπιστήμια στην Κύπρο, η Υπουργός σημείωσε ότι, εκτός από το ενδιαφέρον που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί από συγκεκριμένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες της γύρω περιοχής. «Όταν περάσει και από τη Βουλή η τροποποίηση αυτής της νομοθεσίας, θα μπορούμε να μιλούμε στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ