Οι κοινοτάρχες πρέπει να αξιοποιήσουν αυστηρά τους νόμους που σχετίζονται με τους καθαρισμούς των χωραφιών, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία», ο Εθνικός Συντονιστής για αντιμετώπιση των πυρκαγιών Νίκος Λογγίνος.
Ο κ. Λογγίνος επισήμανε ότι έχουν γίνει χιλιάδες αντιπυρικές λωρίδες από το Τμήμα Δασών, ωστόσο απομένει οι κοινοτάρχες να φροντίσουν να γίνει προληπτικός καθαρισμός άγριας βλάστησης γύρω από τις κοινότητες.
Ο Αρχιπύραρχος ανέφερε ακόμα σε ό,τι αφορά στην ανεξέλεγκτη ρίψη άχρηστων υλικών, ότι η Πυροσβεστική έχει προτείνει στην αρμόδια Υπουργό την τοποθέτηση καμερών σε συγκεκριμένα σημεία των δασών, οι οποίες θα εντοπίζουν όσους παρανομούν.
Κληθείς να σχολιάσει πόσο έτοιμες είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες για αντιμετώπιση πυρκαγιών, ο κ. Λογγίνος αρκέστηκε να αναφέρει ότι υπήρξε βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, ειδικότερα στο κομμάτι της πρόληψης με ομάδες που έχουν βγει για περιπολίες στην ύπαιθρο και τοποθέτηση καδενοφόρων οχημάτων σε στρατηγικά σημεία και ομάδες από drones που θα επιτηρούν.
Στις βιομηχανικές περιοχές, είπε, θα τοποθετηθούν αισθητήρες, που δίνουν σήμα συναγερμού για ανταπόκριση των πυροσβεστικών ομάδων.
Η καθαριότητα χόρτων έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, σε αρκετές περιοχές έχουν βλαστήσει ξανά, δήλωσε ο μετεωρολόγος Έρικ Κίτας. Το πρόβλημα εντείνεται όπως είπε ο κ. Κίτας, λόγω της έλλειψης βόσκησης και των απαγορεύσεων που οφείλονται στο αφθώδη πυρετό.
Ο μετεωρολόγος πρότεινε να ακολουθηθεί και στην Κύπρο το παράδειγμα της Ισπανίας, για εργοδότηση κρατικών βοσκών, που θα κινούνται με τα κοπάδια τους, σε διάφορα σημεία των δασών.

