Σε προκήρυξη νέου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση συγκροτήματος προσιτών κατοικιών στα Πάνω Πολεμίδια στην Λεμεσό, προχώρησε ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης.

Ο νέος διαγωνισμός, όπως δήλωσε το πρωί σε διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Μάριος Πελεκάνου, αφορά ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας σε γη του οργανισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €3.900.000.

Στόχος του διαγωνισμού, όπως ανέφερε, είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής πρότασης που θα πρέπει να διακρίνεται από ποιότητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, καθώς και από κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση. Οι προτάσεις θα πρέπει να παραδοθούν στην κριτική επιτροπή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ επανέλαβε ότι, λόγω των αδυναμιών στην απόκτηση στέγης από νεαρά ζευγάρια, έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού για ανάπτυξη τριών τεμαχίων στις ενορίες Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, ιδιοκτησίας του Δήμου, με συνολικό κόστος 65 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται, όπως ανέφερε, ότι θα ανεγερθούν πέραν των 600 οικιστικών μονάδων.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση κατοικιών στην ενορία Αγίου Νικολάου στην Λάρνακα, στον οποίο υπήρχαν 70 συμμετοχές από αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλη την Κύπρο. Τον διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση των αρχιτεκτόνων Μαρίνας Κουνάβη, Anne- Sereine Tremblay και Jan Kudlicka. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ, πρόκειται για μια καινοτόμα πρόταση για κατασκευή 32 οικιστικών μονάδων, με σαφείς αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κυπριακής υπαίθρου, σε μια εκσυγχρονισμένη έκφραση. Ο προϋπολογισμός του Έργου έχει καθοριστεί στα €5.000.000.

Πέραν της κατασκευής οικιστικών μονάδων σε Λεμεσό και Λάρνακα, ο ΚΟΑΓ προγραμματίζει κατασκευή 150 οικιστικών μονάδων στη Λευκωσία. Μελετάται επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον προκύψει ανάγκη, η διεκπεραίωση έργων σε Πάφο και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η υλοποίηση δύο αναπτυξιακών έργων που αφορούν το διαχωρισμό γης και ανέγερση 15 οικιστικών μονάδων στα Πάνω Πολεμίδια, καθώς και 8 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Δημήτρης Στρατής