Το εδώ και πολλά χρόνια αναμενόμενο Αντιπλημμυρικό Έργο του Κέντρου της Λεμεσού, προκήρυξε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας.

Με την προκήρυξη του Έργου, την περασμένη Τετάρτη, αρχίζει η υλοποίηση του σχεδιασμού του για να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών που ταλανίζουν το κέντρο της Λεμεσού.

Το έργο, συνολικού κόστους γύρω στα 7 εκατομμύρια Ευρώ, επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και στην περιοχή της Οδού Ανεξαρτησίας, δύο ευάλωτες περιοχές, που ταλαιπωρούνται από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το Έργο αφορά την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην περιοχή που οριοθετείται νότια της Λεωφόρου Μακαρίου, δυτικά της Οδού Αγίας Ζώνης, Ανατολικά του Ποταμού Γαρίλλη και Βόρεια των οδών Ναυαρίνου και Γλάδστωνος, με στόχο να φράσσεται η πορεία του νερού προς το κέντρο της πόλης.

Με αυτό το βρόχινο νερό θα συλλέγεται μέσα από τρεις κύριους οχετούς όμβριων και θα εκτρέπεται δυτικά προς την κοίτη του Ποταμού Γαρίλλη, προστατεύοντας έτσι το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, θα προβεί σε δημόσια παρουσίαση του Έργου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στις 30 Ιουνίου 2021 στο Εμπορικό Κέντρο ΑΓΟΡΑ, στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών του Κέντρου, και αξιωματούχοι και φορείς της πόλης μας.

Το Αντιπλημμυρικό Έργο του Κέντρου της Λεμεσού εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του  Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας για συνολική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας.

Παράλληλα με το έργο αυτό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι κατασκευαστικές εργασίες του Αντιπλημμυρικού Έργου της Μείζονος Λεμεσού, το οποίο αφορά περιοχές βόρεια της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και σε άλλους Δήμους της Πόλης μας, ενώ προχωρούν οι μελέτες για το τρίτο μεγάλο αντιπλημμυρικο έργο που αφορά την εκτροπή του Ποταμού της Αγίας Φύλας στο Ποταμό Γαρίλλη, κατά μήκος της Λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη.

Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών το ΣΑΛΑ φιλοδοξεί να δώσει μια ριζική λύση στα μεγάλα πρόβλημα των πλημμυρών της Λεμεσού.