Στην προκήρυξη προσφορών για την δεύτερη φάση του μεγάλου έργου της κατασκευής δικτύου όμβριών υδάτων στην περιοχή Κλαδερής, που ταλανίζεται κάθε χειμώνα από πλημμύρες,  με κόστος 780 χιλιάδες ευρώ, σύν ΦΠΑ, προχώρησε ο Δήμος Ύψωνα.

Οι προσφορές προκηρύχθηκαν την παραμονή τα πρωτοχρονιάς και θα παραληφθούν και αποσφραγιστούν προκειμένου να αξιολογηθούν, στις 27 Ιανουαρίου του 2023.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 ο δήμαρχος Παντελής Γεωργίου αύριο Τρίτη θα γίνει προσωρινή παραλαβή της πρώτης φάσης του έργου  που κόστισε €750 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ.

Το έργο θα εκτελεστεί σε τέσσερις φάσεις εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η πρώτη, περιλαμβάνει μέτρα ανάπτυξης πρασίνου και βιώσιμης κινητικότητας, θα κοστίσει συνολικά €3,2 εκατομμύρια κι εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει το 99% της αξίας κατασκευής ενώ ο δήμος θα πληρώσει το 1% της αξίας κατασκευής και 19% ΦΠΑ.

Το μήκος του έργου είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και με την ολοκλήρωση των υποδομών για τη συλλογή του βρόχινου νερού, αρκετοί τόνοι από αυτό θα διοχετεύονται σε 20 δεξαμενές σε τοπικά πάρκα, που θα χρησιμοποιούνται για την άρδευσή τους σε περιόδους ξηρασίας.

Θα γίνεται ουσιαστικά ανακύκλωση μιας μεγάλης ποσότητας νερού, η οποία θα αξιοποιείται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα αξιοποιηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα για να παράγεται η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία των συστημάτων, με τα οποία θα αρδεύονται τα πάρκα.

Το έργο έχει κριθεί ότι συνάδει με τον στόχο της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη.

Όσον αφορά στην βιώσιμη κινητικότητα προσπάθεια του δήμου είναι η δημιουργία ενός δακτυλίου ποδηλατοδρόμων και η μονοδρόμηση του δευτερεύοντος δικτύου της περιοχής Κλαδερής, έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για την προώθηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.