Ο Επίτροπος Οικονομίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε το Σάββατο ότι η ΕΕ είναι «καλά προετοιμασμένη» σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, χάρη στη χωρητικότητα αποθήκευσης και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι να αντισταθούμε στην ακραία χρήση του όπλου του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ που διοργάνωσε το The European House – Ambrosetti, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν φοβόμαστε τις αποφάσεις του Πούτιν, ζητάμε από τους Ρώσους να σεβαστούν τα συμβόλαια, αλλά αν δεν το κάνουν, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε», είπε.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με τη βόρεια Γερμανία, ο οποίος επρόκειτο να επαναλειτουργήσει το Σάββατο μετά από μια τριήμερη διακοπή για τις εργασίες συντήρησης, θα σταματήσει «εντελώς» μέχρι να επισκευαστεί μια τουρμπίνα.

Η Μόσχα αντέδρασε σε μια απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τις χώρες της G7 να στοχεύσουν τα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη της Ρωσίας, συμφωνώντας να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου της.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται επί του παρόντος στο 80% περίπου, χάρη στη διαφοροποίηση των προμηθειών, ακόμη και αν η κατάσταση διαφέρει από τη μια χώρα στην άλλη, είπε ο Τζεντιλόνι.

Είπε ότι οι Βρυξέλλες είχαν «κάνει πολλά τους τελευταίους μήνες», αλλά «σήμερα είναι δυνατό να γίνουν περισσότερα».

Στόχος είναι «να συνεχιστεί η στρατηγική μιας ενωμένης Ευρώπης που εργάζεται ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας οικονομικά όπλα», εξήγησε.

«Δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο, δεν συμμετέχουμε στη στρατιωτική κλιμάκωση. Στηρίζουμε την Ουκρανία. Πρέπει να το κάνουμε τώρα πιο αποτελεσματικά», ανέφερε.