Πορτοκαλί προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη εξέδωσε Τρίτη, η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο μεγαλύτερος πάροχος νερού της χώρας είπε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί, καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για άλλο ένα κύμα καύσωνα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η προειδοποίηση από τη μετεωρολογική υπηρεσία, που καλύπτει μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας και τμήματα της ανατολικής Ουαλίας από την Πέμπτη έως την Κυριακή, προβλέπει πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, τις μεταφορές και τις υποδομές από τη ζέστη. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να εκτοξευθούν στο μέσο της κλίμακας των 30 βαθμών Κελσίου για αρκετές ημέρες, σημείωσε. Αυτές οι καιρικές συνθήκες έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο τελευταίος καύσωνας έσπρωξε τον υδράργυρο πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι εκπομπές άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν τον πλανήτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των ξηρασιών, των καυσώνων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μήνες εξαιρετικά ξηρού καιρού σε ολόκληρη την Αγγλία έχουν τον αντίκτυπό τους, με το Thames Water, το οποίο τροφοδοτεί το Λονδίνο και τα περίχωρά του, με 15 εκατομμύρια πελάτες, να προειδοποιεί για επικείμενους περιορισμούς.

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να εκδώσει τη λεγόμενη απαγόρευση των λάστιχων ποτίσματος,  τις επόμενες εβδομάδες «δεδομένης της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης» για ζεστό και ξηρό καιρό για τα νοτιοανατολικά.

Αρκετοί άλλοι προμηθευτές νερού του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη ανακοινώσει παρόμοιες κινήσεις ενόψει του καύσωνα αυτής της εβδομάδας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ήταν ο πιο ξηρός Ιούλιος στην Αγγλία από το 1935, ενώ λίγη ή καθόλου βροχή προβλέπεται για τις περισσότερες από τις ξηρές περιοχές βραχυπρόθεσμα.

«Οι εταιρείες ύδρευσης διαχειρίζονται ήδη τις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις του πιο ξηρού χειμώνα και της άνοιξης από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Peter Jenkins, της Water UK, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία.

«Με περισσότερες προβλέψεις για ζεστό και ξηρό καιρό, είναι σημαντικό να προσέχουμε ακόμη περισσότερο τη χρήση του νερού μας για να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση στη ζήτηση και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετό,» είπε.

Οι ξηρές συνθήκες έχουν οδηγήσει πυρκαγιές να ξεσπούν κοντά σε σπίτια, συμπεριλαμβανομένων των προαστείων του Λονδίνου, ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στη Βρετανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ