Σχετικά με το πως διαμορφώνεται η κατάσταση για τους αθλητές ποδηλασίας αλλά και γενικότερα για τους φίλους του αθλήματος, μίλησε στο Κανάλι 6, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ), Γιώργος Αποστόλου.

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα από αύριο 4 Μαΐου η μόνη ποδηλατοδρόμος που θα δικαιούται να προπονείται σε κανονικούς ρυθμούς είναι η Άντρη Χριστοφόρου, η οποία έχει είδη εξασφαλίσει τη θέση της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Όσο αφορά τους υπόλοιπους ποδηλατοδρόμους, αθλητές και μη, ο Κ. Αποστόλου τόνισε ότι “φυσικά και έχουν το δικαίωμα να ποδηλατούν, όμως με σημαντικούς περιορισμούς”. Πρόσθεσε πως “δεν δικαιούνται να κάνουν διαδρομές από την μία πόλη στην άλλη, ενώ το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίστηκε πόσο χρόνο μπορούν να κάνουν ποδήλατο, “γεννά” ερωτήματα. Ένας ποδηλάτης αθλητής υπό κανονικές προϋποθέσεις χρειάζεται να κάνει ποδήλατο για περίπου τέσσερεις ώρες. Το θέμα είναι ότι η ποδηλασία ανήκει στην κατηγορία σωματικής άσκησης και κάθε τρόπος γυμναστικής χρειάζεται διαφορετικό χρόνο, κάτι που δεν ξεκαθαρίζεται στα διατάγματα”.

Ο Γιώργος Αποστόλου υπογράμμισε ότι από την 18η Μαΐου όταν και θα επιτρέπονται οι προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους, η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο για τους ποδηλατοδρόμους.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του σχετικά με το ότι οι αθλητές μας στην ποδηλασία δεν διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα για τους πιο πάνω περιορισμούς, σε αντίθεση με τους συμπατριώτες μας που έχουν την ποδηλασία ως χόμπι.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που την Τρίτη ανακοινωθούν αλλαγές σχετικά με τις προπονήσεις ατομικών αθλημάτων σε ανοικτούς χώρους, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξουν και οι πιο πάνω περιορισμοί για τους αθλητές ποδηλασίας.

Κωνσταντίνος Νικολάου