Ο ραδιοσταθμός μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (ΚΟΕΚ), Αλέξανδρο Χριστοφόρου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι κλειστές οι πισίνες.

Τι ενέργειες έχετε κάνει ως ομοσπονδία για να ανοίξουν οι πισίνες;

Πρόεδρος ΚΟΕΚ: Αρχικά θέλω να πω ότι καταλαβαίνω πως προτεραιότητα μας είναι να επαναλειτουργήσει η οικονομία του κράτους, όμως οι υπεύθυνοι πρέπει να ασχοληθούν και με τον αθλητισμό ο οποίος είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής αρκετού κόσμου.

Στείλαμε πολλές επιστολές, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στον ΚΟΑ με τον οποίο μάλιστα είμαστε σε επαφή. Στις επιστολές τονίζουμε ότι υπάρχει τρόπος να ανοίξουν οι πισίνες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Επίσης έχουμε αποστείλει και Πρωτόκολλο Υγείας στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς τα μέτρα που θα λαμβάνουν οι αθλητές κολύμβησης πριν, κατά την διάρκεια και μετά που θα βγουν από την πισίνα. Το Πρωτόκολλο αυτό είναι εμπνευσμένο από τα αντίστοιχα των Η.Π.Α., Ελλάδας και Αγγλίας, όπου οι κυβερνήσεις έδωσαν το “πράσινο φως” για να επαναλειτουργήσουν οι πισίνες.

Που στηρίζεται το ότι μπορούν να ανοίξουν οι πισίνες;

Πρόεδρος ΚΟΕΚ: Αρκετοί επιδημιολόγοι τόνισαν ότι η χλωρίνη εμποδίζει την διάδοση του ιού και πως αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος στις πισίνες. Από την στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία, τα καταστήματα και εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξουν και τα εστιατόρια, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν και οι πισίνες. Πρόκειται για μεγάλους χώρους όπου βάση συγκεκριμένων μέτρων οι αθλητές μας μπορούν να κάνουν προπονήσεις χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Πως επηρέασε η πανδημία τους αθλητές και τα σωματεία;

Πρόεδρος ΚΟΕΚ: Οι αθλητές μας στην κολύμβηση ήδη είναι σε αδράνεια εδώ και δύο μήνες και αν μείνουν εκτός για ακόμη λίγο χρονικό διάστημα οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες, καθώς θα τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουν.

Να αναφέρω ακόμη ότι όταν ανοίξουν οι πισίνες οι αθλητές πόλο θα αρχίσουν προπονήσεις όπως οι υπόλοιποι αθλητές κολύμβησης, όμως οι αγώνες υδατοσφαίρισης θα αργήσουν περισσότερο να ξεκινήσουν αφού πρόκειται για άθλημα με επαφή.

Όσο αφορά τα σωματεία όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της καραντίνας έχουν χάσει αρκετά λεφτά και  ορισμένα από αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολάου