Ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης, μίλησε στον ραδιοσταθμό μας και συγκεκριμένα στην αθλητική εκπομπή Μεγάλη Κερκίδα, σχετικά με τα όσα αφορούν τους αθλητές μας στον στίβο.

Όλα όσα ανέφερε στο Κανάλι 6 ο κ. Μάρκαρης:

Τι ενέργειες έγιναν για να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς προπόνησης οι αθλητές μας;

Π. Μάρκαρης: Η ομοσπονδία μας έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να πετύχουμε την ομαλή και σταδιακή επανένταξη των αθλητών στην προετοιμασία. Ξεκινήσαμε στις αρχές Μαΐου με την έναρξη των προπονήσεων της Ολυμπιακής και Προλυμπιακής ομάδας στίβου. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς, τηρώντας πάντοτε τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τα πρωτόκολλα, πετύχαμε την σταδιακή επανένταξη και των υπόλοιπων αθλητών στίβου, ούτως ώστε να μπορέσουν να γυμναστούν στα στάδια εκεί όπου είναι ο φυσικός χώρος προετοιμασίας και προπόνησης τους.

Πως θα καλύψουν το χαμένο έδαφος οι αθλητές;

Π. Μάρκαρης: Οι συνθήκες που βιώνουμε αυτή την εποχή είναι βεβαίως πρωτόγνωρες και αυτό δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αλλά διεθνές. Πέρα της διευκόλυνσης των αθλητών στον μέγιστο βαθμό για σκοπούς πρόσβασης στα στάδια, προσπαθούμε ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε και την επόμενη μέρα όσον αφορά τον αγωνιστικό προγραμματισμό.

Κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς που συνθέτουν τον κυπριακό κλασικό αθλητισμό και τους γυμναστικούς συλλόγους, πετύχαμε να καθορίσουμε ένα αγωνιστικό προγραμματισμό ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ηλιακές κατηγορίες.

Το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά στις 21 Ιουλίου με τα πρωταθλήματα κάτω των ΕΣΥΑΑ (ΣΤ’ Τάξη Δημοτικού) και συνεχίζεται με την διεξαγωγή όλων των Παγκύπριων διοργανώσεων, πρωτοπορώντας στον κυπριακό αθλητισμό. Οι αγώνες θα κορυφωθούν τις ημερομηνίες 6 και 7 Αυγούστου όταν στο Τσίρειο Στάδιο θα διεξαχθούν οι Παγκύπριοι αγώνες ανδρών και γυναικών.

Πως στηρίζει την προετοιασία των αθλητών η ΚΟΕΑΣ;

Π. Mάρκαρης: Με όλους τους τρόπους που μπορούμε στηρίζουμε την προετοιμασία των αθλητών μας. Έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχίσουμε τον σχεδιασμό παροχής κινήτρων των αθλητών μας στην βάση του point system που εφαρμόζει η ομοσπονδία.

Επίσης πέρα των ευκαιριών που παρέχουμε στους αθλητές για να αγωνιστούν, προγραμματίζουμε και την επόμενη μέρα όσον αφορά την προετοιμασία των αθλητών οι οποίοι ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρονιά θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις μεγάλες διοργανώσεις, οι οποίες είναι αρκετές.

Πρώτα είναι το πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου τα οποία θα διεξαχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι διοργανώσεις του νέου έτους κορυφώνονται βεβαίως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2021 στο Τόκυο.

Πολύ σημαντικό για τους αθλητές μας αλλά και για την Κύπρο γενικότερα είναι και το ότι τον Ιούνιο του 2021 θα διεξαχθεί στην χώρα μας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Γ’ Κατηγορίας. Μέσω αυτής της διοργάνωσης οι αθλητές μας θα έχουν την ευκαιρία να μαζέψουν βαθμούς στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολάου