Στους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση του Τουρκοκύπριου παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ογουζχάν Χασίπογλου, κατά την συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του στην Ολομέλεια, υπογραμμίζοντας πως η όποια απομόνωση των Τ/κ οφείλεται στην κατοχή και τη στάση της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει μονομερή μέτρα για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, και κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να σταλούν τα σωστά μήνυματα προς την Τουρκία.

Η κάθοδος της νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία θα ανιχνεύσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων για τις προοπτικές επανέναρξή των διαπραγματεύσεων, ανοίγει τον δρόμο και για μια σειρά από πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Κυπριακό.
Μια εξ αυτών, είναι οι ενέργειες που προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, από την Κυβέρνηση.
Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν ενέργειες προς τους τουρκοκυπρίους που αφορούν τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής.