Μέσα σε μια πενταετία θα δαπανηθούν 1,18 δις ευρώ για προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της πράσινης οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της μονάδας ανακύκλωσης Cyprus Environmental Industries, στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο δεύτερος πυλώνας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά την “ώθηση που θέλουμε να δώσουμε στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία”, προσθέτοντας πως η έμφαση που δίδεται σε αυτό τον τομέα αντικατοπτρίζεται και “στο ποσό που ζητήσαμε να εκταμιευθεί”. 

Όπως ανέφερε, “από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναλογούν 447 εκ. ευρώ, ενώ από το Σχέδιο Πολιτικής Συνοχής, το ΘΑΛΕΙΑ, όπως λέγεται, 733 εκ. Δηλαδή, συνολικά, για προστασία του περιβάλλοντος, υλοποίηση του τι εννοούμε πράσινη οικονομία, θα εκδαπανηθούν σε μια πενταετία 1 δις 18 εκ.” ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “στόχος είναι να δούμε πώς μπορεί με οκτώ μεταρρυθμίσεις και 22 αναπτυξιακές επιχειρηματικές δράσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επιδοτήσεις για υποβοήθηση του έργου, μεταξύ άλλων, του δικού σας και της ανακύκλωσης σιδερικών κλπ και όχι μόνο, να πετύχουμε την επιδιωκόμενη κλιματική ουδετερότητα μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, σωρεία δράσεων».         

Ανέφερε ότι θα γίνει εξειδικευμένη παρουσίαση των δράσεων αυτών από τον Υπουργό Γεωργίας την προσεχή Δευτέρα, “ώστε να λάβει γνώση το σύνολο του πληθυσμού των προσπαθειών που καταβάλλουμε με σεβασμό στο περιβάλλον, να πετύχουμε την ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία”. Βεβαίωσε όσους ασχολούνται με το θέμα “ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, όπως δόθηκε εξάλλου και με το ‘Πληρώνω Όσο Πετώ’ το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα των βιομηχανιών ανακύκλωσης, ενώ από την άλλη δημιουργεί εξοικονομήσεις πόρων, εξοικονομήσεις και δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος”.