Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοσέπ Μπορέλ, ήρθε στη Λευκωσία να συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, να συνομιλήσει μαζί τους για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά κι «ιδίοις όμμασι» να αντικρίσει αυτά που διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε, γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ», είπε από τη Λευκωσία ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε πως «οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες δικές μας», υπογραμμίζοντας την υποστήριξη «της ΕΕ στην κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Οι θέσεις αυτές, όπως εκφράστηκαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ σχολιάστηκαν από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε και στους περαιτέρω χειρισμούς που θα γίνουν από τον ίδιο και άλλους Ευρωπαίους παράγοντες.

Σημείωσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα επιδιώξει να λάβει εντολή από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» προκειμένου να διεξάγει απευθείας συζητήσεις με την Τουρκία για όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στα μέσα Ιουλίου, ο κ. Μπορέλ – είπε ο κ. Χριστοδουλίδης – εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα (όπου βρέθηκε) θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσει και στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε ανάλογη συζήτηση να διεξαχθεί και σε επίπεδο αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο πνεύμα, σε συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο ΡΙΚ (η οποία όπως ανακοινώθηκε από το Κρατικό Ίδρυμα θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη 1η Ιουλίου), δίνεται επίσης ερμηνεία για την επίσκεψη Μπορέλ αυτή την περίοδο σε Ελλάδα και Κύπρο: «Η εδώ παρουσία του κ. Μπορέλ δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι προβληματίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι πώς και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να ενεργήσουν προς αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κρίσης σε περιοχή μάλιστα που καθορίζεται και ως σύνορα της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.