Ο Αμερίκος Αργυρίου υπηρέτησε με όραμα και ανιδιοτέλεια την Παιδιατρική επιστήμη και αποτελεί φάρο και παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του αείμνηστου παιδίατρου, που τοποθετήθηκε στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης Λεμεσού.

Μαζί με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη και τον Πρόεδρο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής και γιο του Αμερίκου Αργυρίου, Δρ. Αργύρη Αργυρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του έργου του καλλιτέχνη Χρίστου Μίχλη, στο οποίο ο αείμνηστος γιατρός κάθεται σε ένα σκαμνί και εξετάζει, με το στηθοσκόπιο, ένα κοριτσάκι.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο Αμερίκος Αργυρίου αποτέλεσε μια προσωπικότητα για την οποία η Κύπρος σεμνύνεται να περιλαμβάνει στις τάξεις των λειτουργών της ιατρικής επιστήμης και ιδιαίτερα των ανθρωπιστών και με πολύ περισσότερη περηφάνια για μας τους Λεμεσιανούς, που ήταν συμπολίτης μας».

«Ο αείμνηστος Αμερίκος Αργυρίου, τιμώντας ως ένας αληθινός εκφραστής τον όρκο του Ιπποκράτη, υπηρέτησε με όραμα και ανιδιοτέλεια την Παιδιατρική επιστήμη», είπε και πρόσθεσε πως «ύψιστη προτεραιότητά του αποτέλεσε η υγεία των παιδιών, επιδιώκοντας τη διασφάλιση της υψίστης δυνατής επιστημονικής στήριξης».

Υπογράμμισε δε ότι ήταν συνειδητή επιλογή του Αμερίκου Αργυρίου, να συνδέσει την επιστημονική του ιδιότητα ως παιδιάτρου με αυτή του ενεργού, ανθρωπιστή, φιλάνθρωπου πολίτη και υπενθύμισε την ίδρυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής και του ιδρύματος «Θεοτόκος».

Αναφερόμενος στο πρώτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η συμβολή των προγραμμάτων του αναγνωρίζεται και θεωρείται σημαίνουσα για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση ενός σημαντικού αριθμού περιστατικών και ως εκ τούτου για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τόσο των ιδίων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

Η δε απόφαση του Αμερίκου Αργυρίου, να δημιουργήσει το ίδρυμα Θεοτόκος, το 1969, συνέχισε, αποτέλεσε ορόσημο για τον τόπο, προσφέροντας σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, καινοτόμες υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης σε ανήλικα και ενήλικα άτομα με σοβαρής μορφής αναπηρία.

Το πλέον, όμως, σημαντικό, υπογράμμισε, είναι ότι ο Αμερίκος Αργυρίου πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας νοοτροπίας αποδοχής των ατόμων αυτών, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσής τους.

«Σε μια εποχή, όπου οι κοινωνικοί θεσμοί δοκιμάζονται, αυτή η ενεργός δραστηριότητα του Αμερίκου Αργυρίου, απολύτως συνυφασμένη με την αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά του, αναγνωρίζεται ως ανεκτίμητης αξίας και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους συνανθρώπους μας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο, τόνισε, πως η Πολιτεία, «έστω και καθυστερημένα», το 2016 τον τίμησε με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς», ενώ τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

«Δύο ύψιστες διακρίσεις που αποτελούν το ελάχιστο χρέος απόδοσης τιμής, εκτίμησης και σεβασμού προς έναν άνθρωπο που όταν αποφάσιζε να ακολουθήσει το δρόμο της ιατρικής υπέγραφε ένα συμβόλαιο τιμής και ηθικής απέναντι στο πιο πολύτιμο δώρο, τη ζωή του συνανθρώπου μας», ανέφερε.

Μεταφέροντας εξάλλου την «ευγένεια της ψυχής του Αμερίκου Αργυρίου και το πόσο σπουδαίος και ξεχωριστός άνθρωπος ήταν», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε τα ίδια τα λόγια του αείμνηστου γιατρού σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, το 2016, όπου ανέφερε «αγκάλιασα τον ανθρώπινο πόνο και έστησα τον φάρο της κοινωνικής δικαιοσύνης για να δημιουργηθεί η κοινωνική ευθύνη» και «μου λένε πως έδωσα πολλά, αλλά ξέρω πως πήρα περισσότερα, διότι το πιο συγκινητικό, το πιο ουσιώδες σε έναν γιατρό, είναι όταν του μεταφέρει μια μάνα ότι σώθηκε το παιδί της».

Αυτή η στάση ζωής του Αμερίκου Αργυρίου, συνέχισε, ταυτίζεται με το όραμα και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κράτος για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και είναι γι’ αυτούς τους λόγους που, πέραν της ετησίας κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν για τη λειτουργία τους οι δυο οργανισμοί, τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουν αναπτύξει μία στενή συνεργασία μαζί τους.

Σημείωσε δε ότι, πέραν των υφιστάμενων, προωθούνται νέες συνέργειες και δράσεις, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρουν το ίδρυμα «Θεοτόκος» και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας στην ηγεσία, το προσωπικό και τους εθελοντές των δυο οργανισμών, «για την ακούραστη και ανιδιοτελή δράση τους για τη συνέχιση και περαιτέρω βελτίωση του έργου του Αμερίκου Αργυρίου», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ο Αμερίκος Αργυρίου άφησε πίσω του ένα ευρύτατο σπουδαίο επιστημονικό έργο, η αξία του οποίου καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερη, αφού συνεχίζει και θα συνεχίζει να ευεργετεί για πολλά χρόνια χιλιάδες συνανθρώπους μας».

Συνεχάρη επίσης το Δήμο Λεμεσού και όλους όσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία ανέγερσης του γλυπτού, «που όχι μόνο κοσμεί την αγαπημένη πόλη του Αμερίκου Αργυρίου, αλλά αποτελεί φάρο και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο επιστήμονα και ιατρό της Κύπρου, αλλά και για καθένα από εμάς».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως το γλυπτό του γιατρού Αμερίκου Αργυρίου είναι το πρώτο που τοποθετείται στο χώρο όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει την «Αλέα Επιφανών Λεμεσιανών».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, με την απόφαση του, εκπροσωπώντας τη Λεμεσό αλλά και την Κύπρο ολόκληρη, εκφράζει ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον πρωτοπόρο συμπολίτη μας γιατρό, για την τεράστια προσφορά του προς την ιατρική επιστήμη, για την τεράστια προσφορά του προς τους συνανθρώπους μας με νοητική στέρηση και προς τις οικογένειες τους, συμπλήρωσε.

Ο Αμερίκος Αργυρίου, συνέχισε, υπήρξε ένας εκ των σημαντικών εκείνων Λεμεσιανών που καθόρισαν και προδιέγραψαν την πόλη και της έδωσαν τα θετικά πρόσημα της, τονίζοντας ότι η παρέμβαση του πάνω στην κοινωνία της πόλης και της πατρίδας υπήρξε καταλυτική, ανοίγοντας νέους δρόμους στις κοινωνικές αντιλήψεις, σπάζοντας παγιωμένες προκαταλήψεις και θέτοντας νέα επίπεδα και πρότυπα κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ηθικής.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Αργύρης Αργυρίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του και σημείωσε ότι δεν νιώθει την ανάγκη να αναγνώσει την προσφορά, συνεισφορά και το μεγάλο έργο που άφησε πίσω του ο πατέρας του, «αφού μέσα στα δυο χρόνια που πέρασαν από τότε που έφυγε, έχουμε όλοι διαπιστώσει πόσο πραγματικά αποδεκτός, αγαπητός αλλά και χρήσιμος υπήρξε για την κοινωνία μας».

Ευχαρίστησε, εκ μέρους της οικογένειας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Δήμαρχο της Λεμεσού και τους δημιουργούς του έργου, τον γλύπτη Χρίστο Μίχλη, τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Ψαρά και τον Μάριο Παπαδόπουλο, βασικό συντελεστή της αποπεράτωσης του έργου.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Όμιλο «Διάσταση» για την παρουσία του και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όλους τους παρευρισκόμενους και όλο τον κόσμο «που εκτίμησαν και εκτιμούν το έργο του ανθρώπου και γιατρού Αμερίκου Αργυρίου».

Πηγή; ΚΥΠΕ