Τη μεγάλη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε Παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου για το κλίμα που πραγματοποιούνται στο Σαρμ ελ Σέιχ, της Αιγύπτου.
Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι πολλές επιστημονικές μελέτες, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως μόνο με μια δραματική μείωση των ρύπων του μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, τονίζοντας ότι πρέπει να δράσουμε συλλογικά, αποφασιστικά και επειγόντως για την αποτροπή χειρότερων επιπτώσεων.
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι ένα μεσογειακό νησί που βρίσκεται σε μια περιοχή που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες που θέτουν σε κίνδυνο τα δάση και τα οικοσυστήματα μας και επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων».
Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει τη Στρατηγική Εθνικής Προσαρμογής από το 2017 και βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης της με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των πολλαπλών, περίπλοκων και αλληλένδετων κινδύνων και επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
Σημείωσε ακόμα πως η Κύπρος έχει δεσμευτεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τους ρύπους θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως η Κύπρος έχει αναπτύξει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που οδήγησε στην ανάπτυξη του περιφερειακού σχεδίου δράσης που αφορά πολιτικές και μέτρα στη βάση επιστημονικών ευρημάτων.