Γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τη δωρεά αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη μετακίνηση του εκάστοτε Προέδρου της Κύπρου, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και για την εξυπηρέτηση έκτακτων ανθρωπιστικών αναγκών.

Κατά την τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά την ελληνική Κυβέρνηση για τη δωρεά, καθώς επίσης και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επιθυμίας της ελληνικής Κυβέρνησης.

«Πρόκειται για γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος είναι απομονωμένη νήσος, δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα. Ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και γενικότερα της Κυβέρνησης και αυτή η σημαντική δωρεά της ελληνικής Κυβέρνησης δίνει άλλες διαστάσεις και στον χρόνο του Προέδρου και Υπουργών ή και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, κατά την ειδική τελετή παραλαβής του αεροσκάφους.

«Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες για την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης μέσα στο κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης που διακρίνει τις σχέσεις μας. Αυτή η σημαντική δωρεά θα συμβάλει τα μέγιστα στην καλύτερη λειτουργία του κράτους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που είναι σε θέση να προβεί «σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο που στάθηκε πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας όταν δοκιμαστήκαμε πρόσφατα σε μεγάλες φυσικές καταστροφές».

«Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πολύ γενναιόδωρη δωρεά σας που αφορά την περιοχή του Ματιού, μια φυσική καταστροφή που τόσο μας πόνεσε και συγκλόνισε τον Ελληνισμό. Θα τα πούμε σύντομα στη θεμελίωση των νέων κατοικιών που θα καλύψουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που έχασαν το σπίτι τους εκείνη τη φρικτή βραδιά», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης των μετακινήσεων του Προέδρου και των κυβερνητικών στελεχών, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου θα μπορεί πλέον «να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο που έχει πάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυπριακή και την ευρωπαϊκή σημαία, είναι και αυτό μια ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση, στα πλαίσια και του δικού μας εκσυγχρονισμού του στόλου των κυβερνητικών αεροσκαφών, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Καλοτάξιδο. Υπάρχει βαρύ πρόγραμμα του Προέδρου τους επόμενους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη μέχρι την εκπαίδευση των πληρωμάτων, καθώς και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Το αεροσκάφος είναι τύπου EMBRAER EMB-135BJ LEGACY, με ικανότητα μεταφοράς μέχρι 14 επιβατών, πληρώματος πέντε ατόμων (κυβερνήτης – συγκυβερνήτης – safety pilot- φροντιστής αέρος – τεχνικός), και κινητήρες 2 turbofan ROLLS ROYCE, τύπου BR700-710A1-10, ώση 2×14700 lb, εκπέτασμα πτερύγων: 21,17 μ, μήκος: 26,33 μ, οροφή: 39000 ft και μέγιστη Ταχύτητα: 0,8 Mach.

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: ΚΥΠΕ