Η ώρα της αλήθειας έφθασε. Γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου) θα αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων για τον νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που δεν θα επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία, το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.

Παρά το ισχυρό προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Τζο Μπάιντεν, ο ίδιος φοβάται την επανάληψη του σεναρίου των αμερικανικών εκλογών του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη με 3 εκατ. λιγότερες ψήφους από την Χίλαρι Κλίντον και με οριακή επικράτησή του σ’ έναν μικρό αριθμό πολιτειών, που του εξασφάλισε το σύνολο των εκλεκτόρων τους. Κι αν -παρ’ όλη τη βεβαιότητα των δημοσκοπήσεων (καταγράφουν το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν να φτάνει ως τις 12 εκατοστιαίες μονάδες)-, η έκβαση των εκλογών του 2020 παραμένει ανοικτή υπόθεση, είναι λόγω της -σχεδόν- θεωρητικής περίπτωσης να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν.

Ποτέ άλλοτε, ίσως από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, η αμερικανική κοινωνία δεν δείχνει τόσο πολωμένη. Ενδεικτική της πρωτοφανούς πόλωσης είναι η δημοσκόπηση ινστιτούτου ερευνών, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 80% των υποστηρικτών του Τραμπ και του Μπάιντεν δηλώνει πως έχει ελάχιστους ή και καθόλου φίλους που θα ψήφιζαν τον άλλο υποψήφιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε κατηγορηματικά, ως «ψευδή είδηση», ότι θα ανακηρύξει νίκη το βράδυ της Τρίτης εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, αλλά κοντά στους 270 εκλέκτορες.

«Από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», προειδοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας να αμφισβητεί την καταμέτρηση των εξ αποστάσεως ψήφων, τη στιγμή που ήδη έχουν ψηφίσει επιστολικά 93 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Έτσι, για την επόμενη μέρα, έκδηλη είναι η ανησυχία για το αν ο Τραμπ θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και την ενδεχόμενη ήττα του.

Χαρακτηριστική του κλίματος έντασης, είναι η είδηση ότι καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.

Γιάνννης Κωστακόπουλος