Στους 354,264 ανέρχονται οι εμβολιασμοί που έγιναν στην Κύπρο μέχρι και τις 8 Μαΐου. Το 36,5% αφορά άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, το 11,4% αφορά άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους,

Σήμερα, από τις 7.30 το πρωί και μέχρι τις 8 απόψε διευθετούν ραντεβού στην Πύλη Εμβολιασμού οι ηλικιακές ομάδες 31 και 32 ετών.

Η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19 εντατικοποιείται, με προτεραιότητα για διευθέτηση ραντεβού να δίνεται από αύριο στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών. Συγκεκριμένα, αύριο, 10 Μαΐου, από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα διατεθούν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 29 και 30 ετών.

Εμβολιαστική κάλυψη και οφέλη

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τους εμβολιασμούς παγκοσμίως, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι αρκετά μεγάλη και φθάνει έως και το 94%, ενώ οι περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα καταγράφονται σε χαμηλό ποσοστό και σχεδόν πάντα είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές. Η διαπίστωση αυτή, καθώς και τα οφέλη από τους εμβολιασμούς, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στην Κύπρο.

Χαρακτηριστικά, και όπως προκύπτει και από την πρόσφατη εθνική αναφορά, η αθροιστική επίπτωση στα άτομα ηλικίας 20-59 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα σε υψηλό ποσοστό, είναι τριπλάσια από την αθροιστική επίπτωση στις ηλικιακές ομάδες των 70-79 ετών και των 80 ετών και άνω. Ταυτόχρονα, παρατηρείται ότι στις ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό των κρουσμάτων που καταγράφονται είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο και το ποσοστό κάλυψης είναι ακόμα μικρό.