Σε εντατικές διαβουλεύσεις με την αδειούχα κοινοπραξία βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η παραγωγή φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» το 2027 και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη αναφορικά με τη διαφορά για το κοίτασμα «Ισάι», κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ στις 9 Νοεμβρίου, όπως και να μην ανατραπεί η καλή πρόοδος στο θέμα μετά τις εκλογές στη χώρα.

Η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι με το Ισραήλ έχουν συμφωνηθεί όλες οι παράμετροι αναφορικά με το κοίτασμα «Ισάι» που γειτνιάζει με το «Αφροδίτη» και για το οποίο υπήρχαν διαφορές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από την ισραηλινή πλευρά πολύ σύντομα και είπε ότι θα υπάρχει σχετική συζήτηση κατά την επίσκεψη του Προέδρου στο Ισραήλ στις 9 του μήνα. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα να μην αλλάξει η θέση του Ισραήλ μετά τις εκλογές στη χώρα.

Όσον αφορά το «Αφροδίτη» είπε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το πλάνο ανάπτυξης του αδειούχου, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να είναι προσεκτική στο τι θα εγκρίνει και γίνονται τεράστιες προσπάθειες κάθε εβδομάδα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πλάνο, ανέφερε, αφορά τη διασύνδεση της υποδομής του τεμαχίου της Κύπρου με τις υφιστάμενες υποδομές και αγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές και οι διευθετήσεις που θα γίνουν θα είναι καλές και ότι θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και η Κύπρος.

Η κα. Πηλείδου είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια επιτάχυνσης του ενεργειακού προγράμματος και της δημιουργίας κοινών υποδομών από τις εταιρείες ώστε να μπορέσει η Κύπρος ένα εφοδιάσει και την ΕΕ.