Πρεμιέρα κάνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid στην Ελλάδα, το οποίο έχει στόχο να διευκολύνει τα ταξίδια στην ΕΕ και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση της χώρας.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε, τέλος, έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Στόχος είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, «δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι», σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη σταθερά πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι».

Να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να απαλλάσσονται πλήρως από τεστ ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη, και παρότρυνε τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τα ταξίδια καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19. Παράλληλα, πρότεινε να μην υποβάλλονται σε καραντίνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε εμβολιασμό, εάν ταξιδεύουν με γονείς που έχουν εξαιρεθεί. Τα άτομα ηλικίας έξι ετών και άνω μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Πηγή: Naftemporiki.gr