Άλλαξε την θέση της η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για το νομοσχέδιο που αφορά την εφαρμογή του e-kalathi.

Το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό καλάθι προβλέπει ότι οι υπεραγορές θα πρέπει να τροφοδοτούν καθημερινά μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί με τις τιμές των προϊόντων τους. Τα προϊόντα θα καθοριστούν με διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου όπως ανέφερε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών Κωνσταντίνος Καραγιώργης, και οι καταναλωτές θα μπορούν να προβαίνουν σε συγκρίσεις τιμών διαδικτυακά.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε «παγώσει» λόγω ενστάσεων που προέβαλαν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, με πιθανότητα δημιουργίας καρτέλ.

Εκπρόσωπος της ΕΠΑ μιλώντας στον κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, δήλωσε πως η νέα ηγεσία της Επιτροπής είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου για το νομοσχέδιο.

Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σημείωσε, έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα προωθηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για εφαρμογή της πλατφόρμας, η οποία όπως είπε θα παρακολουθείται. Ανέφερε, επίσης πως η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις πως εάν η ΕΠΑ ζητήσει στοιχεία θα της παραδοθούν.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, ο Χαράλαμπος Παπαντωνίου ανέφερε ότι η ενημέρωση της οποίας τυγχάνουν οι καταναλωτές είναι ικανοποιητική και δεν έχει να προσδώσει κάτι περαιτέρω το e- kalathi. Ανέφερε, πως το συγκεκριμένο μέτρο, θα επιφέρει χτύπημα στη βιωσιμότητα των μικρών υπεραγορών. «Θα εξαφανιστούν από τη νέα ρύθμιση και θα επωφεληθούν οι μεγάλες αλυσίδες, όπως έγινε στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.