Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2021 ΕΣΣΟ.

Η τελετή άρχισε στις 07:30, με τους νεοσύλλεκτους να ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που λαμβάνονται για περιορισμό της διασποράς του ιού, οι τελετές έγιναν κατά Σχηματισμό σε Στρατόπεδα – Μονάδες. Δεν υπήρξε η δυνατότητα παρακολούθησης των τελετών από συγγενείς και φιλικά πρόσωπα των νεοσυλλέκτων δια ζώσης, ωστόσο, οι τελετές μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος», είπε ο ΥΠΑΜ
 
Σε χαιρετισμό του, στη τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2021 ΕΣΣΟ, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, είπε πως το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει υπόψη και μελετά όλα τα δεδομένα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, σημειώνοντας πως «προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, με εμβάθυνση των συμμαχιών μας και με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του εξοπλισμού μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως με την εκπαίδευση της οποίας θα τύχουν οι νεοσύλλεκτοι θα είναι έτοιμοι να εκτελέσουν στο ακέραιο την αποστολή τους, ενώ απευθυνόμενος στους νεοσύλλεκτους είπε πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι η θητεία αποτελεί ύψιστη τιμή και ευθύνη».

«Από τον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας», είπε, «σύμβολο αιώνιας μνήμης της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και ενώπιον των αθάνατων ηρώων μας, σας καλωσορίζω με τον πλέον επίσημο τρόπο στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, στη μεγάλη οικογένεια των ενόπλων μας δυνάμεων».

Όπως είπε «η σημερινή ημέρα είναι για εσάς ξεχωριστή», για να προσθέσει πως «πριν από λίγο δώσατε όρκο πίστεως αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να υπερασπίζεστε την πατρίδα».

Συνέχισε λέγοντας πως «ταυτόχρονα, δώσατε την οφειλόμενη υπόσχεση σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι η θητεία αποτελεί ύψιστη τιμή και ευθύνη», για να προσθέσει πως «με την εκπαίδευση της οποίας θα τύχετε, είμαι βέβαιος ότι θα είστε έτοιμοι να εκτελέσετε στο ακέραιο την αποστολή σας».