Με στόχο την καλλιέργεια της ναυτιλιακής και θαλάσσιας κουλτούρας στην κοινωνία των πολιτών, καθώς και την ανάδειξη της θάλασσας ως τρόπου ζωής, ψυχαγωγίας, άθλησης, επιλογής σπουδών και επαγγελμάτων, πραγματοποιείται και φέτος το Φεστιβάλ «Θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και ο Δήμος Λεμεσού, το ερχόμενο Σάββατο, 20 Μαΐου, στον Μόλο Λεμεσού.

Σε διάσκεψη Τύπου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, απηύθυνε ανοικτή πρόκληση σε όλους να επισκεφθούν το φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία διοργάνωσης του δεν είναι τυχαία, καθώς στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία και στις 20 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, εκδήλωση που ανέλαβε να διοργανώσει το 2026 η πόλη της Λεμεσού.

Η κ. Χατζημανώλη ευχαρίστησε τους 37 φορείς και οργανισμούς που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα για συμμετοχή στο φεστιβάλ και οι οποίοι θα προβάλουν το δικό τους έργο μέσω συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, «με σκοπό την ενημέρωση και την ανάδειξη της σημασίας και τις προοπτικές της ναυτιλίας, της Γαλάζιας Οικονομίας και των λιμένων για την Κύπρο».

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων ακαδημιών, που προσφέρουν ναυτικά και ναυτιλιακά προγράμματα σπουδών στην Κύπρο, ώστε να ενημερώσουν κατάλληλα τους νέους για τις προοπτικές εργοδότησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ευχαρίστησε ακόμη το Υπουργείο Παιδείας για την προβολή και προώθηση του φεστιβάλ σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Όπως σημείωσε η Υφυπουργός, την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων θα κηρύξει, στις 11:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά διέλευση σκαφών του πολεμικού ναυτικού, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, καθώς και του ρυμουλκού της VTS Vasiliko Terminal.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, υπενθύμισε ότι η Λεμεσός έχει μια σχέση 4 χιλιάδων χρόνων με τη θάλασσα, «η οποία διαμόρφωσε την πόλη, την ταυτότητα της, τον πολιτισμό της, την οικονομία της, την εξέλιξη της, τους ανθρώπους της».

Αυτήν την ιστορία, συνέχισε, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να την εξελίξουμε περαιτέρω, μέσα από πολιτικές και δράσεις, χαρακτηρίζοντας το φεστιβάλ «Θάλασσα» ως ένα όχημα για τη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών και δράσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πρόσθεσε, ο Δήμος Λεμεσού θα ενημερώσει τους επισκέπτες για σειρά θεμάτων, όπως η επιτήρηση της καθαρότητας της θάλασσας του κόλπου της Λεμεσού και τα μέτρα καταστολής της ρύπανσης, την καθαριότητα ακτών και βυθού και το ετήσιο Blue Limassol Forum που θα διοργανωθεί στις 26 Μαΐου.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Λεμεσού θα ενημερώσει για το Κέντρο Καινοτομίας του, το οποίο θα εγκαινιάσει νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως επίσης και για την επιλογή του ως μια από τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις του Mission Cities, που στοχεύουν να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου αφιερωμένος στους ναυτικούς με το μήνυμα «Τρέχουμε για τους Ναυτικούς που μεταφέρουν τον κόσμο σε εμάς», ο οποίος διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία εργαζομένων στον τομέα Μεταφορών, ITF.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με τη Relax Cruises, πέντε δωρεάν κρουαζιέρες διάρκειας 40 λεπτών, με εκκίνηση από το παλιό λιμάνι, με την πρώτη να ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι και την τελευταία στις 6 το απόγευμα. Στις 4 το απόγευμα θα διεξαχθούν τρεις Αγώνες Jet ski από το Limassol Jet ski Club αλλά και επίδειξη με Fly board.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει ξυλοπόδαρος για ψυχαγωγία των μικρών παιδιών, από τις 4 το απόγευμα, ενώ παιδικές δραστηριότητες θα διεξάγονται συγκεκριμένες ώρες.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού στις 8:30 το βράδυ.