Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), στην οποία θα μετάσχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, καθώς και για πρώτη φορά η Κροατία και η Σλοβενία.

Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, η κλιματική κρίση, θέματα της πολιτικής προστασίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και ιδιαίτερα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, στις 3 και 30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα. Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 20:30 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.