Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε λίγες μέρες θα ανήκουν στο παρελθόν, αφού η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου κρίνεται από τους αρμόδιους ως εξαιρετική και λαμβάνονται αποφάσεις που επαναφέρουν τη ζωή στους πρότερους κανονικούς ρυθμούς της.

Σε δύο φάσεις θα ανοίξουν τα αεροδρόμια της Κύπρου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρώτη φάση, όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, καθορίστηκε από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου και η δεύτερη μετά τις 20 Ιουνίου.

Οι χώρες από τις οποίες θα δέχεται πτήσεις η Κύπρος, έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα. Στην πρώτη κατηγορία περιλήφθηκαν οι χώρες Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία και Λιθουανία. Στη δεύτερη κατηγορία αναφέρονται οι Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στην πρώτη φάση θα απαιτείται τεστ κορωνοϊού εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τον έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Στη Β’ Φάση, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση εργαστηριακού ελέγχου. Από τις 25 Μαΐου καταργείται και η υποχρεωτική καραντίνα.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.