Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει εάν γίνουν παραχωρήσεις διεμήνυσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ, γι’ αυτό συμπλήρωσε το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών Τόνισε ότι για να καταστεί εφικτή μια ειρηνευτική διαδικασία, θα πρέπει οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

Ο Ποντολιάκ χαρακτήρισε πολύ παράξενες τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και στην ανατολική Ουκρανία.

Γαλλία και Ιταλία επιδιώκουν μία συμβιβαστική λύση

Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάτι για το σχέδιο τεσσάρων σημείων που φέρεται να έχει καταθέσει (ή καταθέτει;) ο τελευταίος στον ΟΗΕ για μία άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η ύπαρξη του σχεδίου έχει γίνει από την περασμένη Τετάρτη, αλλά δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες από τη Ρώμη, ενώ και η Μόσχα διευκρίνισε την Παρασκευή ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.

Στο twitter ο Ζελένσκι έγραψε μόνο ότι ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» που προσφέρει στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είναι σημαντικό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε απορρίψει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένταξη της Ουκρανίας σε μία «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», αντί μίας εσπευσμένης ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητήσει επίμονα το Κίεβο και εξετάζεται από τις Βρυξέλλες.

Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στο σχέδιο της που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», διαμήνυσε στον Μακρόν ο Ζελένσκι σε ένα μάλλον αυστηρό ύφος. Απορρίπτοντας κατηγορηματικά την γαλλική πρόταση, εξήγησε ότι «δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προ εβδομάδας ότι ο Μακρόν του είχε ζητήσει να κάνει το Κίεβο εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να επιτευχθεί η ειρήνη, κάτι που ο ίδιος απέρριψε. Το Παρίσι δεν είχε επιβεβαιώσει τότε τους ισχυρισμούς του Ουκρανού προέδρου.