Πολίτης υπέβαλε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων καταγγελία κατά της Αστυνομίας για «παράνομη σύλληψή» του από Αστυνομικό, ζητώντας από την Αρχή την αναστολή της ποινικής του δίωξης, αλλά και την πειθαρχική ή και ποινική δίωξη του Αστυνομικού, που προέβη στη σύλληψή του.

Συγκεκριμένα, η επιστολή με την επίσημη καταγγελία του προς Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την οποία ο ίδιος ανάρτησε, κοινοποιώντας παράλληλα αυτούσια την επιστολή, που φέρει σημερινή ημερομηνία στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η καταγγελία

———-

Σύμφωνα με την καταγγελία, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου του 2023, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου άλλου προσώπου ο παραπονούμενος (την ίδια ώρα κατηγορούμενος) αναφέρει πως προέβη σε συστάσεις προς τον Αστυνομικό για ορθή εφαρμογή του Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας, αφού όπως ο ίδιος ισχυρίζεται παρακολουθώντας νωρίτερα τον έλεγχο του αστυνομικού προς τον νεαρό είδε να τον «προπηλακίζει έντονα» και να τον «αρπάζει από τον λαιμό».

Ο παραπονούμενος αναφέρει: «Όταν τον άρπαξε ο Αστυνομικός εγώ απλά τους είπα ευγενικά ‘να προσέχει πώς συμπεριφέρεται και ότι οφείλει να ακολουθεί τον Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας’».

«Το τι ακολούθησε», αναφέρει, «ήταν εντελώς σοκαριστικό, αναπάντεχο και δεν τιμά κανέναν μας, ιδίως την Αστυνομία Κύπρου» και υποστηρίζει ότι δέχθηκε προπηλακισμό από τρεις αστυνομικούς και βίαιο σπρώξιμο, και ότι ο ένας εκ των τριών εξαπέλυσε απειλές και ότι «προσπάθησε να βιαιοπραγήσει εναντίον μου, αλλά τον συγκράτησαν οι συνάδελφοι του και τον απομάκρυναν».

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του παραπονόμενου ο ίδιος συνελήφθη και οδηγήθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό, όπου κρατήθηκε παράνομα στο κρατητήριο.

Τι λέει η Αστυνομία

———-

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε μία σύλληψη στην περιοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων, χωρίς ωστόσο να τη συνδέσει με τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κλάδου, «εκείνη την ημέρα στην περιοχή της Βουλής, κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου άλλου προσώπου που διακινείτο με το όχημα του, τρίτο πρόσωπο (άντρας ηλικίας 40 ετών) επενέβη, ζητώντας εξηγήσεις από τους Αστυνομικούς, γιατί υπέβαλλαν σε τροχονομικό έλεγχο το συγκεκριμένο άτομο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας «οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 40χρονου, με την κατηγορία της παρεμπόδισης Αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την πρόκληση ανησυχίας σε δημόσιο μέρος και τη διασάλευση της ειρήνης».

Σημείωσε πως η σύλληψη έγινε λίγο πριν τις 09:40, στις 27 Μαρτίου, με τον 40χρονο να οδηγείται σε Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό, να κατηγορείται γραπτώς και να αφήνεται ελεύθερος την ίδια ημέρα       

Τι λέει η επιστολή του παραπονούμενου προς την Αρχή

————————-

Ο παραπονούμενος στην επιστολή του αιτείται την αναστολή της ποινικής του δίωξης, αλλά και την πειθαρχική και/ή ποινική δίωξη του Αστυνομικού της ομάδας Ζήτα, ο οποίος όπως υποστηρίζει παρουσιάζεται σε βίντεο, το οποίο επισυνάπτει στην Αρχή.

Ζητά ακόμα όπως του κοινοποιηθούν τα πλήρη ονοματεπώνυμα των Αστυνομικών, που ήταν παρόντα κατά την ώρα της σύλληψης του και τα οποία φαίνονται στο βίντεο που επισυνάπτει, καθώς επίσης και οποιωνδήποτε άλλων ενεχόμενων προσώπων.

Επιπλέον, ζητά από την Αρχή όπως προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, τα οποία κατοχυρώνονται δυνάμει Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συνθηκών και Πρωτοκόλλων, του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και άλλων Νομοθεσιών, ενώ ζητά όπως προβεί και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνει σκόπιμη και/ή υποβοηθητική υπό τις περιστάσεις.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, για σκοπούς διευκόλυνσης της Αρχής επισυνάπτει βίντεο με μικρό μέρος του περιστατικού για αναγνώριση του Αστυνομικού, ενώ διευκρινίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και μάρτυρες, που βρίσκονταν ενώπιον του περιστατικού, βρίσκονται στη διάθεση της Αρχής, για σκοπούς κατάθεσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ