Ήταν όλοι εκεί το πρωί της Τρίτης για το στερνό αντίο στον Παντελή Κούρο, στενό συνεργάτη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος, όπως επεσήμαναν σε επικήδειο λόγο τους, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οικογένεια και φίλοι του εκλιπόντος, υπήρξε άνθρωπος με σπάνιες αρετές, πολυεπίπεδη προσφορά στην πατρίδα και τα κοινά, με περισσή σεμνότητα χωρίς την παραμικρή επιδίωξη της προσωπικής προβολής του.
Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Παντελή Κούρο, ο οποίος άφησε τα εγκόσμια το Σάββατο 8 Μαΐου σε ηλικία 88 ετών, έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχηγών ή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, μελών του Διπλωματικού Σώματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων επισήμων και πλήθους συνεργατών και φίλων του εκλιπόντος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επικήδειο λόγο που εκφώνησε είπε ότι «η είδηση του θανάτου του Παντελή Κούρου, κατ’ αντίθεση με την εν ζωή μακράν δημοσιότητας δράση του, αποτέλεσε τη μόνη παρέκκλιση από τις αρχές του, αρχές που υπαγόρευαν την πλούσια προσφορά και τη μηδενική δημοσιότητα, όμως, όταν φεύγει μία καταξιωμένη και χαρισματική προσωπικότητα γίνεται είδηση και καταγράφεται δημόσια η απώλειά της».
Και τούτο, συνέχισε, «όχι τυχαία, διότι η καθολική καταξίωση ήταν το αποτέλεσμα της αναγνώρισης του ήθους, της εντιμότητας, της ταπεινότητας, αλλά και της πλούσιας σε δράση προσφοράς σου προς την πατρίδα».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ακόμα και η γνωστή σε όλους ιδεολογικοί και κομματικοί σου προσανατολισμοί, η πίστη και αφοσίωση στον αείμνηστο ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, ουδέποτε αποτέλεσαν αιτία αμφισβήτησης του πολιτικού σου ήθους και της ακεραιότητας ή του γνήσιου προς όλους σεβασμού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην πολιτική σταδιοδρομία του Παντελή Κούρου είπε ότι «το 1969, με την ίδρυση του Ενιαίου Κόμματος συνδέεται και συνεργάζεται στενότερα με τον ιδρυτή και ηγέτη της παράταξης τον Γλαύκο Κληρίδη» κάτι που επέτρεψε «στον αείμνηστο πολιτικό μας πατέρα να διαπιστώσει τις αρετές, την εργατικότητα, την εντιμότητα και το ήθος που διέκρινε τον Παντελή Κούρο».
Πρόσθεσε ότι «για τούτο και το 1976, με την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν αμφιταλαντεύεται στην επιλογή, διορίζοντας τον Παντελή Κούρο στη θέση του Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, στη θέση του πλέον έμπιστου των συνεργατών ενός ηγέτη».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «από τότε γεννάται και το πρότυπο του γνήσιου φίλου, του αφοσιωμένου συνεργάτη, του ανιδιοτελούς και έντιμου συμβούλου, της ανθρώπινης ασπίδας προστασίας του Προέδρου».
Σημείωσε «την άδολη στήριξη» του Παντελή Κούρου στον ηγέτη, την πραότητα και νηφαλιότητα που αντιμετώπιζε όλους εμάς, όταν σε δύσκολες ώρες προβάλλαμε θέσεις που κατά την κρίση του θα ζήμιωνα την παράταξη ή τον Πρόεδρο», ενώ ανακάλεσε στη μνήμη του και «τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε για να ξεπεραστούν κρίσεις και πως, ακόμα, αγόγγυστα δεχόταν τις ευθύνες ή το για όλα φταίει ο Κούρος».
«Και είναι, αγαπημένε μου φίλε, αυτή σου η ανοχή που αντί να μετατρέπεται σε οργή εκδηλωνόταν σε σεβασμό, διότι με το πέρασμα του χρόνου όλοι αναγνώριζαν πόση αξία έχει το ανάχωμα του βράχου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει ότι αυτό πρώτο απ’ όλους το γνώριζε και το αναγνώριζε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1993, επιλέγει και πάλι ως πρώτο και στενό του συνεργάτη τον Παντελή Κούρο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μια νέα περίοδος καθηκόντων, δοκιμασιών, αλλά και προσφοράς καταξιώνει τον εκλιπόντα, ο οποίος συνεχίζει να είναι ο εξ απορρήτων του Προέδρου, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, συντονίζοντας τις δράσεις των Υπουργών, αναλαμβάνοντας την αξιολόγηση των πληροφοριών και την με αξιοπιστία ενημέρωση του Προέδρου».
Αγαπημένε μου φίλε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η απαρίθμησης της προσφοράς σου δεν περιορίζεται στα όσα στα πλαίσια ενός αποχαιρετισμού μου επιτρέπεται να παραθέσω, αυτό, όμως, που δεν μπορεί να παραλείψω είναι πως τίμησες και ανέδειξες τη σημασία του επιστήθιου φίλου και συνεργάτη, πάντα μακριά από υπόγειες συμπεριφορές, μακριά από την όποια μορφή διαπλοκής, χαρισματικός σαν συνεργάτης και αξιόπιστος σαν φίλος».
Πρόσθεσε ότι «σε αποχαιρετούμε σήμερα με τα αισθήματα της ανάλογης τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης που αρμόζουν στο πρόσωπό σου ενώ ο καθολικός σεβασμός που τυγχάνει η προσφορά σου δεν αποτελούν παρά την αναγνώριση της ανεξίτηλης σφραγίδας που έθεσες με τη δράση σου στην πατρίδα, η οποία δικαίως περιποιεί τιμή και περηφάνια στα παιδιά σου Κυριάκο και Μαρία, αλλά και βαριά κληρονομιά ως συνεχιστές του παραδείγματός σου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον επικήδειο λόγο του, είπε ότι σήμερα ο Παντελής Κούρος θα συναντήσει ξανά την αγαπημένη του σύζυγο Ράνια, αλλά και τον ιστορικό μας ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, ζητώντας από τον στενό του συνεργάτη να τον διαβεβαιώσει, «πως μετρούμε την απουσία σας. αλλά και όσα σαν παρακαταθήκες μας αφήσατε και να είστε βέβαιοι ότι θα τις έχουμε ως φάρο προκειμένου να εκπληρώσουμε την δική μας οφειλή και καθήκον απέναντι στην πατρίδα μας».
Εκ μέρους της οικογένειας, επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Δώρος Ηλιοδώρου, ο οποίος ο οποίος περιέγραψε τα δύσκολα παιδικά χρόνια του εκλιπόντα στον Τακτακαλά στη Λευκωσία, τα οποία συνέπεσαν με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προτού πάει στο σχολείο κάθε πρωί μετέφερε στο σπίτι τη στάμνα με το νερό για την πολυμελή οικογένεια.
Πρόσθεσε ότι τα δύο παιδιά του, Κυριάκος και Εμμανουέλα – Μαρία προσπάθησε να προμηθεύσει όσο περισσότερα εφόδια στον τομέα της μόρφωσης για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δικής του εποχής ανήκοντας στην κατηγορία εκείνων των γονέων που πίστευαν ότι η καλύτερη επένδυση ήταν η μόρφωση.
Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιοδώρου αναφέρθηκε στην αγάπη που έτρεφε ο Παντελής Κούρος στο θέατρο, τον κινηματογράφο και όλες τις τέχνες, ενώ παρακολουθούσε από τα παρασκήνια όλες τις παραστάσεις μπαλέτου του Εθνικού Ωδείου όπου δίδασκε η σύζυγός του, έχοντας τη ρύθμιση του ήχου, όντας εξοικειωμένος με την τεχνολογία.
Σε επικήδειο λόγο του εκ μέρους των φίλων του Παντελή Κούρου, ο Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι ο εκλιπών «υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο και ιδιαίτερα για όλους όσοι τον γνώριζαν από κοντά» όπως τον ίδιο, ο οποίος τον θεωρεί ως τον πνευματικό του πατέρα, διότι ήταν πολλές οι ώρες που προσέφευγε κοντά του για συμβουλές και κατεύθυνση στα δύσκολα είτε αυτά ήταν προσωπικά ζητήματα είτε επαγγελματικά.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Παντελής Κούρος «είχε το μοναδικό χάρισμα να ακούει με υπομονή και μια απαράμιλλη ικανότητα να εντοπίζει την ουσία σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και στο τέλος η εισήγησή του, η λύση στο πρόβλημα, να είναι απλή και εφαρμόσιμη και πολλές φορές έλεγα στον εαυτό μου πώς και δεν το σκέφτηκα εγώ αυτό».
Κλείνοντας, ο κ. Λοϊζϊδης είπε ότι στενός συνεργάτης και φίλος του Γλαύκου Κληρίδη, ο Παντελής Κούρος, «μπορούσε να ξεχωρίσει τις λεπτομέρειες από την ουσία και να επικεντρωθεί σε αυτή και πολλές φορές ήταν που τα τελευταία χρόνια ετοίμαζε χειρόγραφα σημειώματα με τις σκέψεις και απόψεις του τα οποία μου έδινε για να τα προωθήσω όπου δη».
Μετά τους επικήδειους λόγους ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, από τα πολιτικά κόμματα, συλλόγους, σωματεία, οργανωμένα σύνολα, την οικογένεια, φίλους και εκτιμητές του Παντελή Κούρου.