Ποινή φυλάκισης 2 ετών επέβαλε τη Δευτέρα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο στον 76χρονο Ντέιβιντ Χάντερ, ο οποίος κρίθηκε ήδη ένοχος για ανθρωποκτονία, αλλά όχι για φόνο εκ προμελέτης της συζύγου του, Τζάνις στις 18.12.2021 στο σπίτι τους στην Τρεμιθούσα.

Ο 76χρονος αφέθηκε άμεσα ελεύθερος αφού με βάση τους υπολογισμούς του Τμήματος Φυλακών έχει ήδη εκτίσει την ποινή του. Βρισκόταν υπό κράτηση από την ημέρα της δολοφονίας της συζύγου του.

Ανακοινώνοντας την ποινή ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Πάφου, Μιχάλης Δρουσιώτης, ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι λυγίζουν καθημερινά από τις δυσκολίες της ζωής και ιδιαίτερα από τις δυσκολίες που βιώνουν, συνεπεία σοβαρών προβλημάτων υγείας που έχον οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Το μήνυμα προς την κοινωνία δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, έστω και με κίνητρο την αγάπη προς το θύμα και τη λύτρωση από τα βάσανά του, αποτελεί εκ του Νόμου παράνομη πράξη η οποία δεν είναι ανεκτή, ακόμα και στην περίπτωση που το ίδιο το θύμα επιθυμεί την λύτρωση του, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου σημείωσε πως ο Νόμος και η ηθική αποτελούν την «σπονδυλική στήλη» μιας εύνομης κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά κανένας δεν επιλέγει πότε τερματίζεται η ζωή ενός ανθρώπου, ακόμη και ενός αγαπημένου ανθρώπου, ο οποίος βασανίζεται λόγω προβλημάτων υγείας, είπε.

Το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, το προχωρημένο της ηλικίας του και γενικότερα οι προσωπικές του περιστάσεις αλλά κυρίως οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτός διέπραξε το έγκλημα, καθώς και τα κίνητρα της έκνομης αυτής συμπεριφοράς του, είναι στοιχεία τα οποία σημείωσε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τα δύο έτη δεν είναι ικανά να υπερφαλλαγγίσουν την ανάγκη απόδοσης του μηνύματος ότι η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, έστω και υπό τις προαναφερόμενες ιδιαίτερες συνθήκες και κίνητρα, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ανέφερε και έκανε λόγο για μήνυμα το οποίο, υπό της περιστάσεις, καθιστά επιβεβλημένη την άμεση εκτέλεση της ποινής που έχουν επιβάλει.

Κατά την κρίση του Κακουργιοδικείου, συνέχισε, η άμεση εκτέλεση της ποινής δεν αποστερεί από τον 76χρονο την δυνατότητα να προσδοκεί ότι σύντομα θα είναι σε θέση να εξέλθει των φυλακών και μαζί με την υποστήριξη της οικογένειας του, να συνεχίσει την ζωή του «ευρισκόμενος όμως πάντα αντιμέτωπος με την συνέπεια της δικής του έκνομης ενέργειας» αναφορικά με την τραγική απώλεια της συζύγου του.

Στην δίκη την Κατηγορούσα Αρχή εκπροσώπησε ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου και τον κατηγορούμενο οι συνήγοροι υπεράσπισης Ρίτσα Πεκρή και Νικολέττα Χαραλαμπίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ